poniedziałek, 12 września 2016

Dynia z kokosem. Kremowa zupa z dyni hokkaido z kokosem. Dla osób na diecie bez laktozy, bez glutenu



  • 1 mała dynia hokkaido
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 500ml. bulionu warzywnego lub rosołu
  • 50 g. wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • sól. pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy, 2 nasionka ziela angielskiego
  • zielona pietruszka
  • mleczko kokosowe ( ewentualnie)
Dynię hokkaido umyć, przekroić na pół. Łyżką wybrać z wnętrza włókienka i nasiona. Dynie pokroić na małe kawałki. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Cebulę oczyścić i pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej kokosowy. Podsmażyć najpierw cebulę a potem dodać pozostałe warzywa i dynię. Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz wiórki kokosowe. Gotować około 40 minut aż warzywa będą miękkie. Z wywaru wyjąć liść i ziele angielskie i zblendować wszystko. Ewentualnie dodać bulionu lub trochę wody. Zupę doprawić solą i mielonym pieprzem oraz syropem klonowym. Przed podaniem udekorowac zieloną pietruszką. Jeśli macie mleczko kokosowe, można go też użyć do dekoracji. Smacznego.
Przepis ten powstał na życzenie osób unikających laktozy i glutenu, 
Dla osób zdrowych ten przepis też jest odpowiedni (można użyć masło i dodać do zupy słodką śmietankę).





1 komentarz:

  1. Jakie piękne zdjęcia! <3 A co do zupy, moje ulubione połączenie :)

    OdpowiedzUsuń