niedziela, 18 września 2016

Jak zrobić ketchup z pomidorów - sprawdzony przepis. Przepisy na przetwory z pomidorów


Pora na pomidora! Po zajęciach kuchennych ze śliwkami przyszła pora na pomidory. Zrobiłam już dużo soków i przecieru, bo pomidorów mam w tym roku urodzaj :) Wydaje mi się, że ciagle przebywam w kuchni i ciagle coś gotuję, przecieram, mieszam i wkładam do słoików... Cieszę się, że warzywa i owoce które przetwarzam, są bez nawozów i chemicznych dodatków. Ja stawiam na najlepsze, chociaż czasem trzeba nad tym popracować... Żeby delektować się tym pysznym, gęstym sosem pomidorowym potrzebujemy tylko trochę chęci (i trochę więcej czasu ). Pomidory teraz są tanie i dostępne na targu i w sklepach. Kilka dodatków, trochę przypraw i... garnek z grubym dnem, żeby sos nie przywarł do dna w czasie gotowania. Aha! jeszcze drewniana łopatka bedzie nam potrzebna. Bo nic lepiej nie zapobiega przywieraniu jak częste mieszanie drewniana łopatką:) Sos najwygodniej jest robić partiami ( Nie zakładać przerobienia jednorazowo 10 kg. pomidorów) i niespiesznie gotować. Ja osobiście biorę jednorazowo około 3 kg. pomidorów. Taka ilość jest optymalna i przepis na taką ilość Wam podaję:

  • 3 kg. dojrzałych, mięsistych pomidorów
  • 4 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg śliwek wypestkowanych
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki jarzynki ekologicznej
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki przyprawy czubrica czerwona
  • 100 ml. octu jabłkowego ( przepis  TUTAJ lub kupionego)
Uwaga! pomidorów nie pozbawiamy skórki przed gotowaniem !!! 
Pomidory należy umyć i osuszyć. Cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. śliwki przekroić i wypestkować. Włożyć do garnka, dodać sól. Gotować około 3 godziny na małym gazie, często mieszająć od dna drewnianą łopatką. Można gotować jednego dnia kilka godzin i drugiego też kilka godzin. Pomidory najpierw puszczą sok. Potem będziemy je odparowywać aż masa pomidorowa zgęstnieje i zredukuje się o mniej wiecej połowę. Teraz trzeba przetrzeć wszystko przez sito, żeby pozbyć się skórek i pesteczek. Przetarty gęsty sos przelewamy do czystego garnka, dodajemy przyprawy i ocet. Gotujemy jeszcze około 1 godziny. Teraz trzeba już bardzo pilnowac garnka, żeby sie sos nie przypalił. Goracy ketchub nakładamy do wyparzonych słoików i zakrecami pokrywki. Odstawiamy do wystygnięcia. Można słoiki przewrócić do góry dnem lub przykryć ręcznikiem. Taki sos zastąpi Wam kupiony ketchup i gwarantuję że będzie od niego o niebo zdrowszy! Smacznego



Zapraszam do skorzystania z innych moich przepisów na wykorzystanie pomidorów :)

http://twins-pot.blogspot.com/2015/09/domowe-przetwory-na-zime-najlepszy.html 
http://twins-pot.blogspot.com/2015/09/sodki-mus-z-zotych-pomidorow.html 
2. słodki mus z pomidorów
http://twins-pot.blogspot.com/2014/10/suszone-pomidorki-koktailowe.html
3. suszone pomidorki
http://twins-pot.blogspot.com/2012/11/dzem-z-zielonych-pomidorow.html
4. dżem z zielonych pomidorów






Pora na pomidora!

1 komentarz: