piątek, 9 września 2016

Placek ziemniaczany z gulaszem lub sosem czyli Placek po węgiersku, po myśliwsku, po cygańsku, po wegetariańsku...



Smakowite wspomnienie z Jeleniej Góry, to placek po węgiersku. O tym mile spędzonym dniu pisałam w poście TUTAJ
Jak już wspomniałam, placek po węgiersku nazywany jest w innych rejonach Polski plackiem po zbójnicku, plackiem po cygańsku... Może być też w wersji bez mięsa lub jakiej Wam się zamarzy :). Jestem autorką przepisu na placek z gulaszem rybnym. Brał on udział w konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda" organizowanym przez Zakłady Tłuszczowe w Kruszwicy. Został on wybrany do publikacji. Jestem współautorką książki z przepisami wydanymi przez ZT Kruszwica w której znajduje się 31 nagrodzonych przepisów.
Zapraszam, poznajcie ten przepis:




A teraz obiecany placek po węgiersku:

Na placki ziemniaczane potrzebujemy 1 sredni ziemniak na osobę, w moim przypadku było to 6 ziemniaków
  • 6 średnich ziemniaków obranych i utartych na tarce o drobnych oczkach
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej ( 2 łyżki jeśli ziemniaki sa wodniste)
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia ( olej, olej kokosowy, masło klarowane)
Utarte ziemniaki wymieszac z pozostałymi składnikami. Usmażyć 6 dużych placków. Placki powinny być lekko rumiane. Przełożyć je na talerz i przykryć, żeby nie wystygły.

Gulasz możemy przygotować dużo wcześniej i tylko podgrzać przed podaniem. Gotowanie trwa około 1,5 - 2 godzin, więc jeśli mamy czas, to spokojnie placki możemy usmażyć dopiero, gdy mięso jest już idealnie miękkie ( przed samym podaniem obiadu).

  • 1 kg. łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała papryczka ostra lub papryka ostra w proszku
  • 200g. pieczarek
  • 1 suszony grzybek ( ewentualnie do smaku)
  • sól, pieprz,
  • 1 liść laurowy, ziele angielskie 3 szt.
  • 100 ml. czerwonego wytrawnego wina
  • 500 ml.bulionu lub woda
  • 2 łyżki koncentratu z pomidorów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej w 100 ml. wody ( do zagęszczenia sosu - ewentualnie)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • Kwaśna śmietana, zielona pietruszka do dekoracji
Mieso pokroić w kostkę o boku 1,5 - 2 cm. Doprawić solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Zalać mięso winem i odstawić na 20 minut. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso do zrumienienia. Mięso przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zrumienić pokrojoną cebulę a potem pieczarki i paprykę. Wszystko przekładać do garnka. Zalać szklanką wody i dodać przyprawy oraz suszony, pokruszony grzybek. Dusić pod przykryciem około 20 minut na małym gazie. Podlewać wodą lub bulionem jak płyn się zredukuje. Gdy mięso będzie miękkie, można zagęścić sos mąką wymieszaną z wodą. Najczęściej sos jest dobrze zredukowany i nie jest to potrzebne. Sos powinien być dosyć pikantny ( papryczka ostra) gęsty, ciemny i aromatyczny.
Na ogrzane talerze nakładamy placek, polewamy go gulaszem. Placek można złożyć na pół i jeszcze z  wierzchu polać sosem. Udekorować gałązką zielonej pietruszki i śmietaną. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Dla mnie to placek po węgiersku, który uwielbiam! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja. Taki pikantny najbardziej mi smakuje :)

      Usuń