wtorek, 13 września 2016

Przetwory - Pikle śliwkowe na zimę. Śliwki w occie to pyszny dodatek do sałatek i dań mięsnych










 
Śliwki węgierki twarde
Zalewa ( proporcje):
  • 1 l. wody
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1szkl. octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ziele angielskie, goździki
Śliwki przeciąć na pół i wypestkować. Włożyć do słoików, układając dosyć ciasno. Do każdego słoika dodać 2 goździki i 1 ziarno ziela angielskiego. Składniki zalewy należy zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików (tyle, żeby przykryła śliwki). Zakręcić wieczka. Słoiki wstawić do garnka z ciepłą wodą ( taka sama temperatura jak w słoikach) żeby nie popękały. Gotować ok 3-5 min od momentu zawrzenia wody w garnku. Wyjąć i dokręcić pokrywki. Słoiki postawić "do góry dnem" na ok. 30 min. Wynieść w chłodne miejsce, np. do piwnicy. Tak przygotowane pikle śliwkowe mogą zastąpić tradycyjne korniszony. Można je dodać do sałatek. Można je podać do pieczonych mięs czy pasztertów. Są pyszne :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz