środa, 21 września 2016

Sos słodko - kwaśny pomidorowy z warzywami do słoików. Przepisy na przetwory z pomidorów


  • 3 kg. pomidorów
  • 1 kg. cebuli / pokrojonej w piórka
  • 4 marchewki / pokrojone w słupki
  • 1/2 bulwy selera / pokrojony w słupki
  • 2 papryki czerwone / pokrojone w paski
  • 1 puszka kukurydzy / razem z zalewą
  • 1 puszka ananasa / razem z zalewą, ananas pokrojony w paski
  • 4 ząbki czosnku / roztarte
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 łyżki jarzynki
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki musztardy / sarepskiej
  • 1 szkl. cukru / brązowego, trzcinowego
  • 250 ml. octu / jabłkowego
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
Pomidory umyć, pokroić, zalać 1/2 szkl. wody. Gotować przez 1 godzinę. Przetrzeć przez sito, żeby usunąć pestki i skórki. Sos pomidorowy włożyć do dużego garnka i dodać przyprawy, oraz pokrojone warzywa. Gotować 2 godziny na małym gazie. Na koniec można sos zagęścić skrobią ziemniaczana rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody. Gorący sos warzywny przełożyć do słoików. Zakręcić nakretki. Słoiki postawić do gory dnem. Sos warzywny można też zamrozić w plastikowych pojemnikach. Sos pasuje do makaronu, ryżu i kasz. Można nim zalać upieczone wcześniej mięso czy rybę i powstanie wspaniałe, szybkie danie obiadowe.



Pora na pomidora!

1 komentarz: