sobota, 10 września 2016

Udka kurczaka wolno pieczone z pomidorkami koktailowymi w sosie mascarpone z tymiankiem





Jest to danie, które należy do kategorii "...prościej chyba nie można..." Mięso solę i doprawam pieprzem. Udka układam w naczyniu do zapiekania. Smaruję serkiem Mascarpone. Dodaję pomidorki i gałązki tymianku. Przykrywam kawałkiem folii aluminiowej ( lub pokrywką, jeśli jest). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piekę około 2 godzin. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmuję folię ( pokrywkę) i zwiększam temperaturę do 190oC żeby mięso się zarumieniło. W naczyniu powstaje sos z mięsa i łączy się on w czasie pieczenia z mascarpone. Daje to w efekcie lekki,  aromatyczny, śmietankowy sos do kaszy lub makaronu albo ziemniaków, które podamy do obiadu. U mnie dzisiaj na obiad była kasza kuskus, też bezproblemowa w przygotowaniu.

  • 6 udek z kurczaka ( tzw pałeczek)
  • 2 łyżki mascarpone
  • 200g. pomidorków koktailowych
  • tymianek świeży kilka gałązek
  • bazylia kilka gałązek
  • sól, pieprz do doprawienia mięsa


 




W czasie, gdy obiad sam się przygotowywał... Upiekłam ciasto, na które zapraszam jutro. Korzystałam też ze słońca w ogródku ( z kotem), trochę walcząc z chwastami, sadząc wrzosy i podlewając...
Piękną mamy pogodę :) Wrześniu trwaj i trwaj i trwaj...



2 komentarze:

  1. Cudowny przepis na letni obiad. :) Zapraszam do siebie.   https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń