niedziela, 30 października 2016

Chleb domowy, na serwatce. Chleb długo zachowujący świeżość



  • 700g. mąki pszennej typ 650
  • 200 g. płatków owsianych
  • 50g nasion babki ( mielonych)
  • 50 g. siemienia lnianego ( nasion całych)
  • 1 l. serwatki ( u mnie domowa, po zrobieniu twarożku)
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 100 ml. oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 op. suszonych drożdży instant ( u mnie Delecta 2x8g)
  • 1 łyżka soli
  •  mąka do podsypania - ok. 2-łyżki

Mąkę wymieszać w misce z pozostałymi suchymi składnikami. Drożdży suszonych nie trzeba aktywować oddzielnie, co jest wielka zaletą. Drożdże też dodać do suchych składników w misce. Serwatkę podgrzać, żeby była ciepła, ale nie gorąca. Do serwatki dodać miód i wymieszać ,żeby się rozpuścił. Miód ( jako cukier) daje energię drożdżom, dzięki czemu szybko się zaktywują. Serwatkę wlać do mąki i wszystko razem dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub dłonią. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodać olej. Teraz dokładnie wyrobić dłońmi. Ciasto chlebowe podzielić na 3 części. Uformować chlebki. Otoczyć je w mace i włożyć do wysmarowanych olejem foremek keksowych. Chlebki pozostawić w ciepłym miejscu ( Może być piekarnik z włączoną żarówką) do ponownego wyrośnięcia. Może to potrwać 1 godzinę lub dłużej. Jak chlebki wyrosną do 2/3 foremek można włączyć piekarnik na 200 oC. Piec w temperaturze 200 oC przez 15 minut, Potem zmniejszyć temperaturę do 180-190oC. Całe pieczenie trwa około 1 godzinę. Ale uwaga, trzeba sprawdzić i nakłuć chleb patyczkiem. Czy jest już gotowy. Piekarniki bardzo róznia się od siebie. Nie ma większego zawodu, gdy ślicznie wyglądajacy chleb, po wyjęciu z piecyka nam opada :( Patyczek po wyjęciu z chleba nie powinien się lepić, powinien być suchy. Upieczony chleb wyjąć z foremek na deskę. Przykryć ściereczką i pozwolić mu swobodnie wystygnąć. Chleb ten ma olbrzymią zaletę. Zachowuje długo świeżość. U mnie dotrwał do 1,5 tygodnia. Upiekłam go zbyt dużo jak na 2 osoby i martwiłam się że się zestarzeje. Ale smaczny był do ostatniej kromki. Polecam i życzę Smacznego

4 komentarze:

  1. Musi być bardzo chrupiąca skórka prawda? :) Zapraszam na risotto z dynią! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny świetny przepis !
    Kiedy ja to wszystko zrobię ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Chlebuś jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń