niedziela, 2 października 2016

Jak zrobić dobry farsz do pierogów. Farsz z kapusty i kaszy gryczanej do drożdżowych pierogów.



  • 500g. kapusty białej
  • 100g. pora ( biała część)
  • 1 mała marchew
  • 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sol, pieprz, liść laurowy
  • zioła: szczypiorek, pietruszka, tymianek
Kapustę poszatkować, posolić. Lekko pognieść. Por przekroić wzdłuż na połowę. Pokroić w piórka. Marchew pokroić w słupki. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć warzywa. Dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Wlać wodę. Przykryć patelnię pokrywką i dusić warzywa 10 minut. Po tym czasie dodać opłukaną na sicie kaszę gryczaną. Wymieszać ją z warzywami. Dusić wszystko około15 minut na małym gazie. Wyłączyć gaz i zostawić farsz do przestygnięcia. W tym czasie kasza wchłonie pozostałą wodę i stanie się miękka a kapusta będzie ugotowanai delikatna. Przestudzony farsz wymieszać z posiekanymi ziołami i jajkiem. Tym farszem "napycham" pierogi z ciasta drożdżowego, które później piekę w piekarniku. Jeśli macie na nie apetyt, to zapraszam jutro po przepis. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz