wtorek, 18 października 2016

Jak zrobić najlepsze ciasto na pizzę? Niezawodne ciasto drożdżowe na pizzę.


Gdy bierzemy do ust pierwszy kęs pizzy.... na co zwracamy uwagę? Czy ma dużo sera? Czy ma dużo sosu? Czy dodatki są dobrej jakości i czy jest ich odpowiednio dużo? A może wolimy prosty wypiek - pizza tylko z sosem i serem? Wtedy najważniejsze jest oczywiście ciasto!!! Jak zrobić doskonały sos do pizzy pisałam wczoraj w tym poscie KLIK. A dzisiaj podam Wam przepis na aromatyczne ciasto na domową pizzę.  
 



  • 500g mąki pszennej typ 500
  • 1 op. drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml. ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy ( pozostałej z suszonych pomidorów w oliwie)
  • mąka do podsypania
Sekret smaku tego ciasta tkwi w oliwie, która zachowała aromat czosnku, ziół i suszonych pomidorów. Przepis na suszone pomidory w oliwie jest tutaj KLIK 
Ciasta drożdżowego z mojego przepisu wystarczy na 4 pizze o średnicy 24 cm.
W misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i suszonymi drożdżami. Wlać ciepłą wodę. Zagnieśc ciasto. Ulepić z niego kulę. Przykryć sciereczką i pozostawić do wyrosniecia w ciepłym miejscu. Po mniej wiecej godzinie ciasto juz urośnie. Należy dodać do niego oliwę i dokładnie wyrobić aż bedzie gładkie, elastyczne i mieciutkie. Przykryć i pozostawić na kolejna godzinę. Wyrosniete ciasto podzielic na 4 części. Z każdej uformować kulę, a potem rozwałkjować na placek o średnicy około 24 cm. podsypując mąką. Placek drożdżowy przełożyc na natłuszczony talerz do pizzy. Posmarować sosem pomidorowym i obłozyć dodatkami według uznania... Mmmmm...
Moje ulubione propozycje zamieszczę już jutro na blogu. Zapraszam

1 komentarz:

  1. Witaj. Promujemy przepisy blogerów. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu?
    www.katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń