poniedziałek, 17 października 2016

Jak zrobić najlepszy sos do pizzy?


Ostatni weekend zapisał się w mojej kuchni testowaniem ciasta drożdżowego i sosu do pizzy. Tym razem "Domowa Pizzernia Twins Pot" wymyśliła, wykonała i zaserwowała cztery wypieki z różnymi dodatkami... Na początek zaprezentuję wam przepis na najlepszy sos do pizzy.

  • 1 kg, dojrzałych pomidorów
  • 2 szt. papryki czerwonej
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli kamiennej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka przyprawy czerwona czubrica
  • 1 łyżka jarzynki ekologicznej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w małej ilości wody ( ewentualnie)
  • zioła świeże:  rozmaryn, tymianek, cząber
Pomidory i paprykę umyć, Paprykę oczyścić z ogonków i nasion. Warzywa pokroić w plastry. Włożyć do garnka, posolić. Gotować godzinę na małym gazie. W tym czasie obrać cebulę i ząbki czosnku i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę i czosnek (nie rumieniąc). Dzięki temu, sos ma smak lekko słodki bez potrzeby dodawania cukru. Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito. Passatę pomidorowo - paprykową połączyć z podsmażoną cebulą. Dodać przyprawy i pieprz. Gotować co najmniej pół godziny na małym gazie, aby sos odparował i zgęstniał. Teraz wystarczy sos zblendować, żeby był idealnie gładki. Jeśli sos wydaje się jednak zbyt rzadki, można do niego dodać skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody, dokładnie wymieszać i zagotować. Do sosu dodać drobno posiekane świeże zioła. Ten sos idealnie pasuje do posmarowania pizzy z ciasta drożdżowego. Jutro przepis na doskonałe ciasto na pizzę, Zapraszam




1 komentarz: