poniedziałek, 10 października 2016

Jak zrobić zakwas gryczany? Trzydniowy zakwas chlebowy z mąki gryczanej


Chleb gryczany z przepisu, który znajdziecie TUTAJ jest wyjątkowo smaczny i długo świeży. Jest to chleb na zakwasie z maki gryczanej. Jak zrobić taki zakwas? Przepis podaję poniżej:

1 dzień. W słoiku wymieszać 200g. mąki gryczanej+ 200ml. ciepłej wody+ 1 łyżeczkę miodu+ ewentualnie 2 łyżki wody z kiszonych ogórków 
2 dzień. Do słoika dodać 2 łyżki mąki gryczanej + 50 ml. ciepłej wody. Wymieszać
3 dzień. Do słoika dodać 2 łyżki mąki gryczanej+50ml. ciepłej wody+ 1 łyżeczkę miodu. Wymieszać
Po 3 dniach zakwas już jest aktywny, Widać pęcherzyki powietrza. Ma przyjemny, kwaśny zapach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz