niedziela, 9 października 2016

Jesienny miodowy chleb gryczany na zakwasie. I za co lubię jesień...


Nie płaczę za latem... Cóż, taka jest reguła w przyrodzie. Lato odeszło z cudnymi wspomnieniami i piegami na nosie. Teraz wielbię jesień... To nic, że noce są chłodne a poranki wilgotne i mgliste. To nic, że czesto pada. Spaceruję w dywanach liści. Zbieram kasztany. Gromadzę orzechy na zimę, całkiem jak wiewiorka :) Zamykam w słoiki namiastkę tej jesieni, jej cenne dary. Częściej niż poprzednio gotuję pożywne zupy, bo naturalnie tego potrzebuję. I piekę znowu chleb i bułki na sobotnie i niedzielne śniadania. Wszystko mi smakuje bardziej, a aromaty są takie intensywne. Zamiast kawy częściej wybieram herbatę z miodemi imbirem lub kompot z jabłek z cynamonem i goździkami. No i co z tego, że dni są krótsze? Jest czas i okazja wtulić się w fotel. Owinąć się kocem i głaskać, głaskać, głaskać kota. Cieszę się, że jest jesień...


  • 300g. mąki gryczanej
  • 100g. maki z tapioki
  • 100g. mielonych nasion babki ( mąka z babki)
  • 200g ziemniaków (ugotowanych i rozgniecionych)
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 1 łyżeczka soli kamiennej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kminku
  • 300ml. zakwasu z mąki gryczanej ( 3 dniowy)
  • 300-400 ml. ciepłej wody
  • 2 foremki do chleba "keksowe"
  • tłuszcz do wysmarowania foremek, kaszka kukurydziana do wysypania
Suche składniki mieszam w misce. Wlewam zakwas i wodę oraz dodaję ciepłe, ugotowane ziemniaki i miód. Wyrabiam ciasto drewnianą łyżką, żeby wszystkie składniki się połączyły. Odstawiam w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. Ciasto chlebowe powinno w tym czasie "ruszyć". Przygotowuję foremki. Smaruję je tłuszczem i wysypuję grubo kaszką kukurydzianą. Można foremki wyłozyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Teraz do ciasta dodać olej i dokładnie je wyrobić ręcznie. Podzielić na 2 części. Uformować podłużne chlebki. Włozyć je do foremek. Wygładzić każdy chlebek dłonią zwilżoną w wodzie. Foremki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia. Może to trwać 3 - 5 - 10 godzin w zależnosci od aktywnosci naszego zakwasu. Gdy chlebki podwoją swoją objętość, wstawiamy je do ciepłego piekarnika i podkrecamy temp. do 200oC. Po 15 minutacjh zmniejszamy grzanie do 190oć. i puieczemy około 40 minut. Chlebek trzeba sprawdzić patyczkiem, czy nie jest surowy w środku. Ale uwaga!, nie przypalmy go, bo chleb na ziemniakach ma jakby lepką strukturę w środku, co nas może zmylić. Całe pieczenie trwa około 1 godzinę. Po upieczeniu chleb wyjąć i ułożyć na deseczce i przykryć ściereczką do całkowitego wystudzenia. Najlepszy jest następnego dnia. Smacznego 

A to jest szlachetny zakwas chlebowy z mąki gryczanej. O nim będzie w następnym poście :)


Znalezione obrazy dla zapytania znak przekreślony kłosUwaga! W przepisie dla osób na diecie bezglutenowej muszą się znaleźć produkty bg, czyli oznakowane przekreślonym kłosem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz