niedziela, 16 października 2016

Prosty Chlebek bananowy na jesienny weekend. Ciasto bananowo - owsiane na sodzie.



Weekend to czas na zwolnienie tempa... To niespieszne śniadania. Delektowanie się kubkiem kawy. Poranne zabawy z kotami. Czas na porzadkowanie czasopism i odrabianie zaległości w nieprzeczytanych książkach. To także czas na spacery, z których wracam z bukietami kolorowych lisci i kieszeniami wypchanymi kasztanami, A po spacerze pyszny domowy obiad i jakiś smakołyk. Domowy, ale niekoniecznie z tych najsłodszych... Dzisiaj chlebek bananowy, który wspaniale poprawia jesienne humory :) Zapraszam.


Przepis ten jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej, pod warunkiem, że użyje się mąki owsianej bez glutenu!
  • 3 banany
  • 200g. mąki owsianej ( dla osób na diecie bg. - bezglutenowej)
  • 1 cukier waniliowy 
  • 50 g. masła
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 50 g. cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych do posypania
Cukier i cukier waniliowy  utrzeć z masłem. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować. Gdy masa będzie puszysta, dodać mąkę z sodą. Wymieszać, Na koniec dodać obrane i rozgniecione widelcem banany. Masę wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej np. kaszką kukurydzianą.  Wyrównać wierzch i posypać migdałami. Piec w 180oC przez 50 - 60 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Smacznego


4 komentarze:

  1. od razu poproszę kilka kawałków ;)
    uwielbiam chlebki bananowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity przepis. Ciesze sie,ze trafilam na Twoj blog. Wlasnie przegladam przepisy i bym chciala dzisiaj upiec ten chlebek. Mozesz podac wymiary keksowki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykła keksowa foremka. Około 11x25 cm. :)

      Usuń