sobota, 8 października 2016

Sałatka z mięsnymi klopsikami z Quinoa, grillowaną cukinią i papryką


Quinoa jest idealnym żwódłem białka roślinnego dla osób, które nie chcą lub nie mogą spożywać białka zwierzęcego. Ziarna tej cennej rośliny dostarczają wielu składników odżywczych i są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. O Quinoa pisałam TUTAJ http://twins-pot.blogspot.com/2014/03/quinoa-komosa-ryzowa-zoto-inkow-na.html 
Dzisiaj propozycja sałatki dla Was, znajomych, czy gości... Taką sałatkę można zabrać do pracy czy do szkoły. Jest to pełnowartosciowy posiłek. Smaczny, zdrowy i do tego efektowny. Polecam
  • 500g. mięsa mielonego z indyka
  • 5 łyżek ugotowanej Quinoa
  • 1 jajko (można poninąć)
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • sałata lodowa
  • 1 cukinia
  • 1 papryka żółta
  • 5 rzodkiewek
  • trochę oleju kokosowego do smażenia
  • szczypiorek, tymianek cytrynowy
  • oliwa, sok z cytryny
Mięso połączyć z kaszą, jajkiem i przyprawami oraz dodać posiekany czosnek i cebulę. Dokładnie wyrobić, aż masa stanie się jednolita. Dłonie zwilżać wodą i uformowac kulki wielkosci orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć klopsiki, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz i ostudzić. Paprykę pokroić w paski, cukinię pokroić w plastry. Grillować kilka minut lub obsmażyć na patelni. Przełożyć na talerz i wystudzić. 
Sałatę pokroić, ułożyć na półmisku. Na sałacie ułożyć plastry cukinii i paprykę. Rozłożyć klopsiki. Udekorować pokrojonymi rzodkiewkami, szczypiorkiem i tymiankiem. Do sałatki podać oliwę i sok z cytryny. Tym daniem mile zaskoczycie domowników lub gości. Nawet dziecko - niejadek zje taki obiadek :)  Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz