czwartek, 3 listopada 2016

Ciasto kokosowo - kukurydziane z garnka rzymskiego



  • 1,5 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 szkl. mąki kokosowej
  • 100 g. masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. mleka kokosowego
  • 1/2 szkl. mleka 2%
  •  4 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • tłuszcz do natłuszczenia i kaszka kukurydziana do wysypania foremki
  • cukier puder do posypania ciasta
Mleko ( kokosowe i zwykłe łączę) podgrzewam w rondelku i rozpuszczam w nim masło. Oddzielam białka jaj od żołtek. Białaka ubijam z odrobina soli i 2 łyżkami cukru pudru. Żółtka ucieram z cukrem na kogel mogel. Dosypuję mąkę i wlewam mleko z masłem na zmianę. Dodaję proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Mieszam wszystkie składniki mikserem. Na koniec dodaję do ciasta ubitą pianę i łączę za pomoca łopatki. Delikatnie wszystko mieszam. Przekładam do wysmarowanej i wysypanej tarta bułką foremki ( u mnie garnek rzymski ) Piekę ok 50 - 60 minut w 180oC. Studzę w foremce. Po ostygnieciu posypuję cukrem pudrem. Smacznego. Do ostatniego okruszka :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz