środa, 9 listopada 2016

FIT Chleb pszenno - owsiany na maślance z płatkami owsianymi


Chleb z mąki owsianej jest wyjątkowo lekki i zdrowy. Jednak pieczenie takiego chleba nastręcza pewne trudności. Sama mąka owsiana nie posiada tzw " kleju" czyli prosto mówiąc chleb z tej mąki bez innych sprytnych dodatków będzie smaczny ale kruchy. Trudno go pokroić w kromki, które rozpadną się najprawdopodobniej przy próbach posmarowania np. masłem Żeby cieszyć się dobrym smakiem i konsystencją, powinniśmy użyć mąkę mieszaną. Czyli większa część mąki pszennej i mniejsza owsianej. Poza tym dobrze jest dodać mąkę ziemniaczaną lub ugotowane rozgniecione ziemniaki.    


  • 200g. mąki owsianej
  • 300g. mąki pszennej typ 650
  • 50g. płatków owsianych
  • 2 ugotowane, rozgniecione ziemniaki
  • 100 ml. oleju
  • 300 ml. maślanki
  • 1 op. drożdży instant ( 8g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • mąka pszenna do podsypania
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
Oba rodzaje mąki wymieszać w misce z płatkami i drożdżami oraz solą i cukrem. wlać ciepłą maślankę. Dodać ugotowane, ciepłe ziemniaki. Wymieszać drewnianą łyżka. Przykryć miskę ściereczką i zostawić, żeby drożdże się uaktywniły. Po około 2 godzinach do ciasta dodać olej i wyrobic dłonią. Ciasto podzielić na 2 części. Uformować chlebki, podsypując blat mąką. Włożyć chlebki do foremek wysmarowanych tłuszczem. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy chlebki podwoją swoja objętość, wstawić do pieczenia. Piec około 50 minut w 180oC. Wyjąc z foremek i wystudzić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz