wtorek, 15 listopada 2016

Fit Deser. Domowe Raffaello jaglane z kokosem, migdałem i amaretto.


  • 100g .kaszy jaglanej
  • 200 ml. wody
  • 200 ml. mleka kokosowego
  • 50 g. oleju kokosowego
  •  szczypta soli
  • 3 łyżki miodu
  • 50g. płatków migdałowych
  • 30g. mielonych orzechów laskowych ( lub nerkowca)
  • 50 g. wiórków kokosowych
  • 40 ml. amaretto
  • wiórki kokosowe do obtoczenia kulek 
  • małe papilotki

Kaszę jaglaną przed ugotowaniem należy namoczyć przez 10 minut. Następnie przelać na sicie wrzącą wodą. W ten sposób pozbędziemy sie gorzkawego smaku, jaki kasza jaglana naturalnie posiada. Tak przygotowana kaszę przełożyć do garnka, dodać 50 g, wiórków kokosowych, sól, wlać mleko kokosowe i wodę. Jeśli nie mamy mleka kokosowego, możemy użyć mleko krowie lub inne, albo samą wodę. Gotować na bardzo małym gazie 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Wyłączyć gaz i garnek z kaszą pozostawić do wystudzenia. Kaszę zmiksować. Następnie do kaszy dodać miód, płatki migdałowe, orzechowe, amaretto i podgrzany olej kokosowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. miseczkę z masą wstawić do lodówki, zeby zgęstniała. 



Nastepnie nabierać łyżeczką porcje wielkości oryginalnego Raffaello, formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Kulki wkładać do papilotek. Deser wstawić do lodówki na kilka godzin. Pyszne!!! Polecam!!!





3 komentarze: