sobota, 19 listopada 2016

FIT Deser. Zdrowe Kartofelki marcepanowe bez mąki i cukru


Kartofelki marcepanowe zna chyba każdy. Regionalnie należą do ulubionych śląskich maszkietów. Przygotowywane były na odpusty lub na Świeta Bożego Narodzenia. Zawiniete w złotka i sreberka były darowywane jako słodkie prezenty. Nazwę zawdzięczają swojemu kształtowi - małych kartofelków, ale też pewnie i głównemu składnikowi. Te najpopularniejsze i najtańsze są robione z gotowanych ziemniaków, cukru pudru i aromatu migdałowego. Droższe i wykwintniejsze są robione z masy marcepanowej i amaretto. Można też zrobić kartofelki z masy mącznej i masła oraz cukru. We wszystkich tych kombinacjach w efekcie otrzymujemy bardzo słodkie, zwarte kulki obsypane kakao. W tych przepisach cukier występuje w proporcjach 1:1 w stosunku do mąki, ziemniaków czy zmielonych migdałów. Przepisy na masy marcepanowe podam za kilka dni. Dzisiaj przepis na kartofelki specjalnie dla miłosników słodyczy bardziej FIT. Bez cukru, mąki, ziemniaków. A smak taki sam. Zapraszam


  • 250g. zmielonych migdałów
  • 50 g. ksylitolu ( ok. 5 łyżek)
  • 30 g. oleju kokosowego
  • 2 łyżki amaretto i aromat migdałowy - tylko aromat jeśli dla dzieci !!!
  • karob ( lub kakao) do obtoczenia kulek
Migdały powinny być zmielone na drobną mąkę. Olej kokosowy roztopić w rondelku. Dodać mąkę migdałową, ksylitol, amaretto i dokładnie wymieszać. Masę wystudzić i wstawić do lodowki żeby stężała. Z masy formować małe kulki wielkosci orzecha laskowego. Kulki obtoczyć w karobie lub kakao. Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Kocham takie! Domowe muszą być jeszcze lepsze :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie wyglądają!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/20/zapiekanka-ryzowa-z-brokulami-cukinia-i-selerem-naciowym/

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ! - jak z najlepszej cukierni

    OdpowiedzUsuń