czwartek, 10 listopada 2016

Jak przygotować ciasto na Staropolski Piernik. Piernik długo dojrzewający



U mnie już ciasto piernikowe przygotowane. Dojrzewa :) W glinianej misce, przykryte lnianą ściereczką. Miskę umieściłam na dolnej półce w lodówce, tak, jak co roku. Z poczatkiem listopada myśli zaczynają kierować nas do Świąt... Więc pierwszym naszym działaniem niech będzie przygotowanie tego aromatycznego, niepowtarzalnego w smaku ciasta na piernik... 

  • 500 g. płynnego miodu
  • 400 g. cukru
  • 250 g. smalcu
  • 1 kg. mąki
  • 3 całe jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 100 ml. mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 torebki przyprawy korzennej ( do piernika)
Smalec roztopić. dodać cukier, wymieszać. Podgrzać do wrzenia, dodać miód, wymieszać. Wystudzić. Trzeba to robić na bardzo małym gazie i ciągle mieszać, żeby cukier nie przypalił się a roztopił. W dużej misce połączyć wszystkie sypkie składniki. Zrobić w środku wgłębienie, wlać przestudzony miód z cukrem i tłuszczem, Wbić jajka. Dodać rozpuszczona w mleku sodę. Starannie wyrobić ciasto. W miarę stygnięcia ciasto będzie robiło się coraz gęstsze. Uformować je w kulę. Włożyć do glinianej miski i przykryć płótnem. Wstawić do suchego, chłodnego pomieszczenia ( może to być lodówka) na minimum 2 tygodnie. Ciasto może tak leżeć nawet pół roku i jest dobre :) Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby szybciej przystąpić do pieczenia. Ja zawsze zagniatam ciasto na początku listopada a piekę przed samymi Świętami Bożego Narodzenia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz