środa, 2 listopada 2016

Mleczne Bułeczki ze słonecznikiem idealne na jesienny dzień


Uwielbiam jesień! Z każdego spaceru przynoszę do domu bukiety kolorowych liści. Oglądam je i nie mogę się zdecydować, który podoba mi się najbardziej. Żółte, czerwone, pomarańczowe... nawet te zielone z przebarwionymi końcami. Szkoda, że tak często pada deszcz i dywany liści brunatnieją, tracą swój blask. Te, które zabrałam do domu wysychają z tęsknoty za braćmi i siostrami z parku. Zasypuję więc tacę kawałkami jesiennej tęczy. Ostrożnie, bo są delikatne i kruche. Tworzę jesienne tło dla jesiennych wypieków. Dzisiaj prezentuję bułeczki z nasionami słonecznika. Pachnące i smaczne. Radosne jak słoneczna jesień, której mamy zbyt mało...


  • 500 g. mąki pszennej Typ 500
  • 300 ml. mleka 3% tłuszczu
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 op. drożdży instant 
  • 1 jajko + 1 białko
  • mąka do podsypania
  • nasiona słonecznika do posypania bułeczek
  • 1 żółtko do posmarowania bułeczek
Mąkę połączyć w misce z cukrem, solą, suchymi drożdżami. Dodać ciepłe mleko, jajko i białko i wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Teraz dodać do ciasta roztopione masło lub olej. Wyrobić dokładnie dłońmi. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i znowu pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Uformować bułeczki. Ułożyć na blachę, na papierze do pieczenia. Gdy bułeczki podwoja swoja objętość, naciąć je ostrym nożem, posmarować żółtkiem rozmieszanym z wodą i posypać słonecznikiem. Piec w temperaturze 180oC przez 30 minut aż będą rumiane. Upieczone bułeczki wystudzić na kratce. Przełożyć do koszyczka. Polecam na śniadanie z masłem i miodem.  Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz