niedziela, 20 listopada 2016

Świąteczny Przysmak z karkówki. Roladki wieprzowe faszerowane kapustą i pieczarkami.


Zaczęłam myśleć o Świętach :) Co w tym roku przygotować smacznego i żeby było to coś innego, niż zwykle... Lubimy zrazy, więc ta potrawa przypadła nam bardzo do gustu. Danie można przygotować poprzedniego dnia, jest jeszcze smaczniejsze. Składniki tej potrawy są niezbyt drogie i łatwo dostępne. A przyprawy użyłam podstawowe: sól. pieprz, majeranek. Całe danie jest efektowne i bardzo smaczne
  • 8 plastrów karkówki ( każdy o wadze ok. 100-150g)
  • 300g. kapusty kiszonej
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • 300g. małych pieczarek 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 500ml. bulionu lub wody
  • 1 liść laurowy, kulki ziela angielskiego, ziarenka pieprzu
  • sól. pieprz mielony
  • majeranek suszony
  • świeży tymianek, rozmaryn
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w wodzie do zagęszczenia sosu - opcjonalnie
Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, posolić i oprószyć pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku. Pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć cebulę. nie rumieniąc. Dodać 4 posiekane drobno pieczarki ( resztę dodajemy do sosu). Po chwili dołożyć na patelnię kapustę. smażyć pod przykryciem na małym gazie około 15 minut, często mieszając. Farsz doprawić pieprzem i majerankiem i ewentualnie solą, jeśli trzeba. Wystudzić. 



Na każdy płat mięsa położyć porcję farszu z kapusty. Zwinąć jak zrazy i spiąć roladki wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć roladki ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do rondla. Wlać bulion, dodać liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Do rondla dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gotować na małym gazie około 1 godzinę. W razie potrzeby dolewać bulion. Można sos zagęścić skrobią rozpuszczoną w zimnej wodzie. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami. Smacznego

2 komentarze:

  1. Też myślę już o świętach :) Serdecznie zapraszam do udziału w akcji 12 potraw na świąteczny stół, będziemy wspólnie podpowiadać innym co można przygotować i podac na stół.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie wiem co napisac ,widząc taką smakowitośc !

    OdpowiedzUsuń