sobota, 12 listopada 2016

Szybkie smaczne danie z tortellini. Tortellini ze szpinakiem w śmietankowym sosie


Raz w miesiącu robię duże zakupy produktów suchych typu mąki, kasze, makarony... Mam swój ulubiony, dobrze zaopatrzony sklep spożywczy. Po powrocie do domu, zakupy wędrują do szafek i szuflad. I zawsze mam pod ręką podstawowe produkty do przygotowania pysznych dań. Takie zapasy ratują mi życie w dni, kiedy chcę czas poświęcić prawie całkowicie dla siebie albo zjawiają się w domu niezapowiedziani goście. Najwdzięczniejszym gotowym produktem są według mnie tortellini. Ponieważ można je po prostu podać ugotowane i polane masłem i posypane posiekaną zieleniną lub dodać do zupy. Możemy podać je w sosie z mięsem i warzywami. Tortellini można też przygotować w wykwintny sposób: zapiec z serem lub zrobić z nich sałatkę...  Smak ostateczny zależy od dodatków. Zajrzyjcie po Przepis na Tortellini z groszkiem cukrowym 


  • 1 op. tortellini z serem ( 250g)
  • 1 op. szpinaku świeżego ( 300g)
  • 200 ml.śmietanki 18$
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula dymka. 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, utarta gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka soku z cytryny
Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu (w osolonej wodzie z dodatkiem oleju - zapobiegnie to sklejaniu uszek makaronowych). Odcedzić na sicie. Na głębokiej patelni roztopić masło. Dodać posiekana dymke i czosnek. Krótko podsmażyć, nie rumieniąc. Na patelnie włożyć umyty, osączony szpinak ( kilka listków zostawić do dekoracji). Wymieszać go i smażyć kilka minut aż zmięknie. Wlać sok z cytryny, śmietankę. Doprawić solą i pieprzem oraz utartą gałką muszkatołową. Na patelnię do sosu szpinakowego włożyć ugotowane tortellini. Wymieszać je z sosem. Potrawę można udekorować kilkoma listkami szpinaku i pomidorkami koktailowymi. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz