sobota, 3 grudnia 2016

Bułeczki cynamonowe prosto z Norwegii, Drożdżowe supełki maślane z cynamonem


Ta urocza, pachnąca cynamonem i masłem bułeczka przyjechała prosto z Norwegii. Jest inna, niż bułeczki norweskie w kształcie ślimaczków, prezentowane na wielu blogach... ponieważ wygląda jak supełek. Przepis na ciasto jest podobny, jednak technika modelowania jest inna. Uważam że jest bardziej efektowna w całości jak i po po przekrojeniu. Bułeczki cynamonowe są wypiekiem w zimowym klimacie i mogą być przedsmakiem Świąt Bożego Narodzenia... Zapraszam


  • 500g.mąki pszennej typ 650
  • 200ml. mleka
  • 50g. roztopionego masła
  • 50g. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 op. drożdży suchych instant
  • nadzienie: 100g. miękkiego masła, 2 łyżeczki cynamonu, 100g. cukru brązowego
  • cukier brązowy do posypania
  • mąka do podsypania
W misce połączyć sypkie produkty: mąkę, drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól. Wlać ciepłe mleko i roztopione masło. Wyrobić ciasto za pomocą miksera lub ręcznie aż będzie gładkie i lśniące. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 1 godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotować nadzienie, którym posmarujemy bułeczki. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cynamonem aż będzie puszyste. Wyjąc je na blat podsypany mąką. Rozwałkować ciasto na grubość około 0.5 cm. formując prostokąt. Ciasto posmarować masą cynamonową. Pociąć na paski o szerokości 2-3 cm. Paseczki zwinąć tak jak serpentyny. Uformować z nich bułeczki, kładąc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z jednej serpentyny powstanie jedna bułeczka. A każda bułeczka będzie inna, i to jest najbardziej zachwycające. Paski ciasta można przewinąć jak supełki, a końce włożyć pod spód bułeczki. Gotowe bułeczki spryskać wodą i posypać brązowym cukrem. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 190oc przez 30-35 minut aż nabiorą brązowego koloru. Mogę się założyć, że nie powstrzymacie się przed spróbowaniem jeszcze ciepłych... Smacznego


1 komentarz: