poniedziałek, 26 grudnia 2016

Ciasto czekoladowo - kokosowo - pomarańczowe. Niesamowite ciasto z gotowanych pomarańczy



Święta Bożego Narodzenia zawsze kojarzą mi się z zapachem bakalii, czekolady, cytrynowej skórki i pomarańczy. Zapewne dlatego, że moje pokolenie, jako dzieci, nie mieliśmy pod dostatkiem słodyczy i cytrusów. A bakalie trzeba było zdobyć i schować w kredensie na czas przedświątecznych wypieków. Dlatego obecnie przynajmniej jedno z ciast świątecznych musi zawierać te składniki. I chociaż teraz bakalie i pomarańcze są dostępne przez cały rok, na Święta smakują jakby inaczej. Czekoladowe ciasto z pomarańczą to jeden z tych luksusów świątecznych, który przywołuje wspomnienia...
  • 2 ugotowane i zmiksowane pomarańcze ( 300-400g)
  •  100g. mąki kokosowej
  • 100g. mąki pszennej typ 450
  • 50 - 80 g. roztopionej czekolady + 50 ml. mleka
  • 4 duże jaja
  • szczypta soli
  • 200 g. cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • polewa czekoladowa, plastry pomarańczy kandyzowanej do dekoracji

Pomarańcze należy wyszorować szczoteczką pod bieżącą, gorącą wodą. Owoce włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym gazie (około 1 godzinę) aż będą miękkie. W czasie gotowania należy pomarańcze odwracać. Wystudzone pomarańcze zmiksować. Białka jaj ubić z odrobiną soli. Żółtka utrzeć oddzielnie z cukrem na puszysty kogel mogel. Do żółtek dodać kolejno i ucierać : mus pomarańczowy, roztopioną czekoladę, oba rodzaje mąki i proszek z sodą. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łopatką. Foremkę o wymiarach 25x25 cm. wysmarować i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch. Piec około 60 minut w 180oC. Ciasto wystudzić w foremce. Wyjąć ciasto na talerz. Oblać polewą czekoladową i udekorować plastrami pomarańczy. Przepis na kandyzowane pomarańcze podam jutro, zapraszam.
I jeszcze polecam przepis na ciasto pomarańczowe z mojego bloga z ubiegłego roku Przepis tutaj
http://twins-pot.blogspot.com/2015/12/urodzinowo-swiateczne-ciasto.html
Życzę Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz