niedziela, 11 grudnia 2016

FIT Deser. Deser jogurtowy z Chia, truskawkami i miodem





Jesienią i zimą korzystam z owoców mrożonych, które zgromadziłam w sezonie letnim. Truskawki, maliny, porzeczki... Smakują prawie jak świeże i zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Poza tym są to owoce krajowe, lokalne. Korzystajcie z mrożonek jak najczęściej, ponieważ owoce te były zrywane w pełni dojrzałości. O wartościach odżywczych truskawek świeżych i mrożonych przeczytasz tutaj. Owoce tropikalne przeznaczone na eksport ( czyli te, które kupujemy w marketach) nie są zrywane jako dojrzałe. Nabierają one smaku w czasie transportu i przechowywania w magazynach. Tak więc mają mniej wartości odżywczych niż ich rodzeństwo, które dojrzewa w pełnym słońcu, wybarwiając się i pachnąc, do momentu aż będzie przez kogoś zjedzone.
  • 400 ml. jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki nasion Chia
  • 300g truskawek mrożonych
  • 3 łyżeczki miodu płynnego
  • 3 łyżki płatków migdałowych ( lub orzechowych)
  • listki mięty do dekorarcji
Przepis na 3 porcje :)
Jogurt wymieszać z nasionami Chia. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Jogurt przełożyć do 3 szklaneczek deserowych. Do każdej szklaneczki dodać 1 łyżeczkę miodu. truskawki rozmrozić i zblendować. Mus truskawkowy wlać do szklaneczek na warstwę jogurtu i miodu. Udekorować płatkami migdałów i listkami mięty. Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. Świetny pomysł na zdrowy i pyszne deser. Sama też często robię puddingi z nasionami chia :)

    OdpowiedzUsuń