wtorek, 27 grudnia 2016

Jak zrobić kandyzowane plastry pomarańczy



Kandyzowane pomarańcze są aromatyczne i słodkie. Takie właśnie idealne wpisują się w świąteczny klimat, więc wykorzystałam je do dekoracji ciasta czekoladowego. Przeczytajcie, jak zrobiłam ciasto czekoladowe z pomarańczami. Pomysł w tym przepisie.
Domowe kandyzowanie cytrusów ma jeszcze tę zaletę, że przy okazji otrzymujemy aromatyczny syrop w którym gotowaliśmy plastry pomarańczy. Syrop taki jest idealny jako dodatek do herbaty na zimowy, chłodny wieczór. Polecam


  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. wody
  •  sok z 1/2 cytryny
  • 4 goździki
  •  2 pomarańcze pokrojone w plastry
Wodę z cukrem podgrzewać do zagotowania ( można użyć głęboka patelnię lub płaski rondel). Mieszać do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pomarańcze dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić w plastry. Do syropu cukrowego dodać goździki i plastry pomarańczy. Gotować na bardzo małym gazie około 20 minut. Potem syrop zostawić do wystygnięcia. Należy jeszcze raz zagotować syrop z owocami i wystudzić pomarańcze w syropie. Goździki wyjąć i wyrzucić. Następnie plastry pomarańczy wyjąć na kratkę i pozostawić do osuszenia na 24 godziny. Syrop można zlać do słoiczka i użyć do aromatyzowania herbaty lub połączyć z alkoholem i zrobić pyszną nalewkę.  Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz