piątek, 23 grudnia 2016

Jak zrobić zalewę do ryby smażonej. Tradycyjna zalewa octowa do ryb z przepisu Babuni


Tradycji musi się stać zadość, ryby muszą zagościć na wigilijnym stole. Jest wiele pomysłów na potrawy z ryb, ale według mnie najlepsze są proste przepisy. Takie wzorowane na starym zeszycie znalezionym w szufladzie kredensu Babuni. W tym roku postanowiłam wrócić do prostych, ulubionych, rodzinnych potraw z ryb. Takich, jak w czasach mojego dzieciństwa. Karp smażony i w galarecie, pstrąg pieczony z ziołami, dorsz po grecku i śledzie w kilku wariantach. Oprócz tradycyjnych śledzi w oliwiez cebulką bedą śledzie smażone w zalewie octowej. Takie śledzie robiła moja Babcia. Jest z tym trochę pracy, ale warto :) Polecam.
  • 4 szkl. wody
  • 1 szkl. octu 10%
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu
Wszystkie składniki zalewy połączyć, zagotować. Włożyć pokrojoną w plastry cebulę i marchew i chwilę razem gotować. Zalewę zostawić do wystudzenia. Ryby usmażyć i ułożyć w dużym naczyniu. Zalac wystudzoną zalewą octową. Naczynie przykryć i postawić w chłodnym miejscu na minimum 24 godziny. Smacznego.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz