wtorek, 20 grudnia 2016

Karmelowo - korzenne pierniczki na choinkę - przepis z Kuchni Polskiej




  • 1 kg. mąki 
  • 100 g. miodu
  • 100g. masła
  • 50 g. cukru na karmel
  • 300g. cukru
  • 250 ml. mleka
  • 250 ml. wody
  • 3 jaja
  • 2 torebki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki sody (w oryginale amoniaku do pieczenia)
  • mąka do podsypania
    W misce połączyć mąkę z przyprawami korzennymi i sodą. 50 g. cukru zrumienić na patelni na ciemnobrązowy kolor. Wlać wodę i zagotować. Do karmelu dodać masło, miód i cukier. Gotować, aż cukier się rozpuści. Karmel wystudzić. Do mąki dodać mleko, jajka i karmel. Wyrobić ciasto. Owinąć w folię i włożyć do schłodzenia do lodówki na minimum 1 godzinę.
    Blat podsypać małą ilością mąki. Ciasto brać porcjami. Rozwałkować na grubość 3 - 5 mm. Wycinać ciastka za pomoca foremek. Słomką wyciąć otwory na wstążeczki. Ciasteczka układać, zachowując odstępy, ponieważ urosną w trakcie pieczenia. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 8-10 min, w temp. 180oC. Ciasteczka są złote, pyszne, korzenne, kruche. Pięknie zapakowane ciasteczka mogą być  wspaniałym prezentem. Polecam ten przepis. Życzę Słodkich Świąt :)




    1 komentarz: