środa, 28 grudnia 2016

Paprykowe Łódeczki pieczone, faszerowane ryżem z marchewką.


Jak zrobić farsz, żeby smakował dobrze i zastąpił mięso, ale nie zawierał mięsa? Zastanawiałam się, czym napełnić te czerwone połówki papryki, które właśnie miałam zamiar upiec... Jak zwykle z pomocą przychodzi tzw. przegląd lodówki. Ryż, który czekał na zagospodarowanie akurat się przydał i marchew, którą utarłam na tarce o duzych oczkach. Do tego 1 posiekana cebula. Wszystkie te składniki znajdziecie na pewno w swojej kuchni. Polecam

  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 szkl. ugotowanego ryżu
  • 1 szkl. tartej marchwi
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • sos pomidorowy
  •  zielona pietruszka, koper
Posiekaną cebulę zrumienić na patelni na oleju, Dodać marchew. Podsmażyć razem przez chwilę. Wystudzić. W misce połaczyć gotowany ryż, marchew i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Paprykę umyć, każdą przeciąć na pół. Oczyścić z nasion i ogonków. Do papryki włożyć farsz. Łódeczki paprykowe ułożyć w garnku rzymskim ( lub naczyniu żaroodpornym szklanym). Przykryć pokrywką. Piec 1 godzinę w 190oC. Przed podaniem polać sosem pomidorowym i posypać obficie zieleniną. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz