piątek, 30 grudnia 2016

Sprytne podejście do alkoholu, czyli ... co nas nie zabije, to nas wzmocni...?




Święta już za nami, ale to nie koniec dobrej zabawy. Zaraz powitamy Nowy Rok, więc impreza sylwestrowa tuż, tuż… Potem długi karnawał obfitujący w bale i prywatki. Większości imprez towarzyszy obficie zaopatrzony bufet. Znane powiedzenie mówi, że jak bawić się, to na całego! Tylko jak obudzić się następnego ranka po imprezie bez żadnych dolegliwości? Co zrobić, gdy jednak „przegięliśmy” i kac nas dopadł?


Trzeba pamiętać, że gdy pijemy alkohol, wchłania się on już w ustach i w przełyku. Następnie wędruje do żołądka i jelit. Alkohol dostaje się do układu krwionośnego i krąży po całym organizmie. Większość alkoholu jest rozkładana w wątrobie, gdzie dociera z krwią. Pierwszym produktem rozkładu alkoholu jest związek chemiczny o nazwie aldehyd octowy. To on właśnie powoduje nieprzyjemne objawy, zwane kacem - rozszerzenie naczyń krwionośnych i zaczerwienienie skóry, uczucie intensywnego ciepła, pulsujący ból głowy, pocenie się, zawroty głowy i nudności…


Czy kaca można „wyleczyć”? Niestety, nie. Kac będzie trwał, dopóki aldehyd octowy nie zostanie rozłożony i wydalony z organizmu. Można jedynie zminimalizować nieprzyjemne objawy. Skorzystajmy ze sprawdzonych, naturalnych metod:
  • Pij regularnie przez cały dzień wodę, najlepiej niegazowaną wodę mineralną, wodę z sokiem cytryny lub octem jabłkowym. Jednym ze skutków spożywania etanolu jest odwodnienie i utrata witaminy C.
  • Wypij sok z kiszonej kapusty lub buraków ewentualnie wodę z kiszonych ogórków. Kiszonki są bogate w potas, wapń, żelazo oraz witaminy, zwłaszcza witaminę C i witaminy z grupy B w związku z tym uzupełniają niedobór minerałów i witamin utraconych przez organizm. Ponadto zawarte w kiszonkach bakterie probiotyczne pozytywnie wpływają na osłabioną florę bakteryjną jelit i pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
  • Wypij sok z pomidorów. Pomidory zawierają dużo potasu, który jest potrzebny do normalizacji pracy serca, prawidłowego przewodnictwa nerwowego i funkcjonowania mięśni.
  • Uzupełnij niedobory witamin i minerałów. Pij soki owocowe (sok pomarańczowy i porzeczkowy mają najwięcej witaminy C) i warzywne rozcieńczone wodą.
  • Pij herbatę ziołową z miętą, imbirem lub rumiankiem. Pomoże to złagodzić mdłości i zawroty głowy.
  • Dodaj miód do wody, którą pijesz. Dzięki zawartości cukru – fruktozy, miód wspomaga metabolizm i oczyszczanie zatrutego alkoholem organizmu. Jednym ze skutków spożywania etanolu jest spadek poziomu glukozy we krwi wskutek zwiększonej przemiany materii.
  • Zjedz jogurt naturalny lub wypij kefir. Fermentowane produkty mleczne wspomagają wchłanianie cukrów.
  • Weź letnią kąpiel lub zrób niezbyt gorący prysznic. Oczyścisz skórę z toksycznych produktów powstałych z rozkładu alkoholu. Rozluźnisz mięśnie i zrelaksujesz się.
  • Idź na spacer. Oddychaj głęboko. Oczyścisz i dotlenisz organizm. Pozbędziesz się bólu głowy i rozruszasz mięśnie.
  • Wyśpij się. Nie żałuj sobie relaksu i zrób nawet kilka drzemek w ciągu dnia.
  • Zjedz śniadanie i wartościowy, lekkostrawny posiłek w ciągu dnia. Najlepsza jest zupa warzywna, niezbyt tłusty rosół, zupa pomidorowa,  ogórkowa czy barszcz z buraków.


Alkohol jest znany ludzkości od tysięcy lat. Posiada wszechstronne zastosowanie w medycynie, kuchni i stanowi tzw. „używkę towarzyską”. Spirytus używany jest od dawna jako środek dezynfekujący rany, środek znieczulający w medycynie, sporządza się na nim nalewki lecznicze i pobudzające apetyt. Jednak jak wszystko, co używane w nadmiarze, może nam zaszkodzić. Butelka 700ml. spirytusu zawiera śmiertelną dla człowieka dawkę etanolu.


„ Wszystkie substancje to trucizny; nie ma wśród nich żadnej, która nie byłaby trucizną. Tylko dawka odróżnia truciznę od lekarstwa” (Paracelsus 1493-1541)


Wiec, jak przewidział to Paracelsus „zwiększenie dawki dowolnej substancji chemicznej (w tym przypadku alkoholu) prowadzi do nasilenia objawów, aż do momentu pojawienia się negatywnych i nieprzyjemnych skutków”. Słynny farmakolog wyróżnił kilka stadiów zatrucia alkoholowego, nazwanych przez niego „czterema oznakami D”
  • Oszołomiony i zachwycony ( Dizzy and Delightfull) stężenie we krwi 100 mg/100ml
  • Pijany i chuligański ( Drunk and Disorderly) stężenie we krwi 200mg/100ml
  • Pijany „w trupa” ( Dead Drunk) stężenie we krwi 300mg/100ml
  • Zagrożony zgonem ( Danger of Death) stężenie we krwi 400mg/100ml
Szybkość usuwania alkoholu z krwi jest różna u różnych osób. Wynosi około 8mg/100ml krwi na godzinę u osób niepijących. Natomiast osoby często używające alkoholu mogą się oczyszczać z szybkością 39 mg. na 100ml. krwi na godzinę. Czyli 1 jednostkę alkoholu osoba niepijąca wydali w czasie około 3 godzin, natomiast osoba często pijąca może to zrobić w ciągu 30-40 minut.


Ile alkoholu jest w alkoholu?  Lampka wina 11% (o pojemności 100ml), kieliszek wódki 43% (o pojemności 25 ml) i piwo 3,8 % ( o pojemności 300ml) zawierają podobną ilość czystego alkoholu etylowego czyli 9 g.


Czy wszyscy ludzie reagują w taki sam sposób na alkohol? Okazuje się, że nie ma na to reguły. Decydują o tym indywidualne właściwości osobnicze, genetyczne, płci i rasy. Zauważa się, że kobiety przyswajają do krwi więcej alkoholu niż mężczyźni. Związane to jest z ich niższą masą ciała i większą zawartością tkanki tłuszczowej w porównaniu do mięśni. Mężczyźni z reguły mają więcej wody w tkankach. Poza tym mężczyźni wytwarzają więcej enzymu rozkładającego alkohol - dehydrogenazy alkoholowej. Badania wykazują, że aktywność i ilość dehydrogenazy alkoholowej u człowieka zmienia się w ciągu dnia i w środkowej jego części jest najniższa. Zauważa się także różnice w podatności na  działanie alkoholu ludzi różnych ras. Wielu Japończyków i rdzennych mieszkańców Ameryki jest bardzo podatnych na działanie alkoholu. U nich genetycznie dehydrogenaza alkoholowa rozkłada alkohol o 70% wolniej niż u przeciętnego przedstawiciela rasy białej. Niektórzy Azjaci odziedziczyli enzymy o zmniejszonej aktywności, wskutek czego aldehyd octowy gromadzi się w ich organizmach i powoduje przykre dolegliwości. Natomiast niektórzy ludzie (zarówno Azjaci jak i biali) odziedziczyli bardzo aktywny enzym, który bardzo szybko  rozkłada alkohol. Dla tych osób spożywanie alkoholu w mniejszym stopniu wiąże się z przykrymi dolegliwościami.
Jak umiejętnie korzystać z alkoholu:
  • Odpocznij przed imprezą. Wyśpij się, osoby zmęczone są mniej odporne na alkohol.
  • Nigdy nie pij alkoholu na pusty żołądek. Zjedz potrawę zawierającą tłuszcz, spowolni to wchłanianie alkoholu. Awaryjnie może to być nawet kilka orzechów.
  • Zdecyduj się na jeden rodzaj alkoholu. Nie praktykuj mieszania trunków. Unikaj alkoholi, które prawdopodobnie najczęściej powodują kaca: niektóre gatunki czerwonego wina jak porto oraz niektóre wyroby spirytusowe jak brandy czy rum. Natomiast spożycie czystej wódki, raczej powoduje łagodniejsze objawy.
  • Nie popijaj alkoholu gazowanymi napojami i nie dodawaj ich do drinków. Dwutlenek węgla zawarty w napojach przyspiesza wchłanianie alkoholu do krwi.
  • Pij niegazowaną wodę pomiędzy kolejnymi porcjami alkoholu.
  • Rób przerwy między kolejnymi drinkami (optymalnie 20 minutowe )
  • Nie trzymaj alkoholu w ustach dłużej niż to konieczne do przełknięcia, nie pij też przez słomkę (alkohol wchłania się wtedy bardzo szybko).
  • Ogranicz palenie papierosów, gdy pijesz alkohol (chociaż dla palaczy może to być problem). Nikotyna potęguje efekt zatrucia alkoholowego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz