poniedziałek, 12 grudnia 2016

Wegetariański bigos z kapusty kiszonej i soczewicy.


Jak ugotować bigos, żeby chociaż trochę przypominał tradycyjny a jednocześnie był bez mięsa?Kolejne wyzwanie i kolejna udana potrawa w klimacie "bezmięsnym". Soczewica zawiera dużo białka, więc nie potrzebujemy dodatku białka zwierzęcego. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, która ułatwia trawienie białka. Podobną potrawą jest tradycyjna kapusta z grochem, którą podaje sie na wigilię. Z tą różnicą, że soczewica jest łatwiej strawna.  Zbliżają się Święta, więc przepis jest na czasie. Bigos bardzo nam smakował, więc na pewno do tego przepisu wrócę wiele razy. Polecam 
  • 1 kg. kapusty kiszonej
  • 200g. czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 marchew
  • 1 łyżka nasion kopru
  • 1 łyżka majeranku
  • kilka orzechów włoskich (pokruszonych na mniejsze kawałki)
  • 200 ml. sosu pomidorowego
  • liść laurowy. ziele angielskiek
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l. wody
Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku. Pokroić. Cebulę pokroić w piórka a por w plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Zrumienić cebulę. Dodać por. Smażyć chwilę, aż por zmięknie. Do Garnka włożyć kapustę. Dodać pokrojoną w słupki marchew i wsypać orzechy i soczewicę ( opłukaną i osączoną na sicie). Dołożyć smażoną cebulę i por. Wlać wodę i sos pomidorowy oraz dodać przyprawy - liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, koper i majeranek. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym gazie około 70 - 80 minut. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz