sobota, 28 stycznia 2017

Babka dla Dwojga. Szybki, słodki wypiek - mały kaprys sobotniego popołudnia


Kolejny kaprys J. spełniony.  Szybka sprawa. Podstawowe składniki, które zawsze są w szafkach kuchennych i lodówce. Mała foremka na babkę. Piętnaście minut i...  już się piecze!
Jest tak bardzo pachnąca, że... nawet nie zdążyła dobrze wystygnąć... Oprószona odrobiną cukru pudru. Jest po prostu rewelacyjna. I nie myślimy wcale poprzestać na jednym kawałku. Jak kaprys, to kaprys... trzeba być wyrozumiałym :) Polecam
  • 250 g. mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 150g. cukru
  • 4 jajka
  • 100g. masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat rumowy ( trochę )
  • tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do formy
  • mała foremka babkowa z kominkiem
  • cukier puder
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem. Następnie ubijać dalej, donająć po jednym żółtku aż masa będzie puszysta. W oddzielnej misce połączyć sypkie składniki oprócz kakao. Do piany dodać sypkie składniki i wlać masło oraz olej. Dodać odrobinę aromatu. Delikatnie wymieszać. Do foremki przełożyć 2/3 ciasta. Pozostałe ciasto połączyć z kakao. Wyłożyć na wierzchu ciasta jasnego. Łyżką wcisnąć ciemne ciasto do środka. Potem łyżką zagłębioną w cieście okrążyć foremkę. Spowoduje to delikatne wymieszanie kolorów. Wyrównać wierzch babki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec około 40 minut. Po wyjęciu z foremki babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz