niedziela, 8 stycznia 2017

Piersi z kaczki pieczone z fenkułem i pomarańczami. Kaczka na zimowy obiad




Dotarła do nas prawdziwa zima. Śniegu spadło około pół metra. Wszyscy panowie z naszej kamienicy "zabawiają się" szuflowaniem białego szaleństwa po kilka razy dziennie... A mróz na dworze uczciwie szczypie w nosy i policzki. Wczoraj wieczorem raczylismy się grzanym winem i herbatą z przyprawami korzennymi. Uwielbiam te aromaty zwłaszcza teraz, gdy potrzebujemy ciepła i rozgrzewajacych przypraw. W poprzednim poście pisałam o goździkach, cynamonie, kardamonie. imbirze i gałce muszkatołowej. Ten post wzbudził Wasze duże zainteresowanie. Podaję link do tego posta Jak przyprawy korzenne wpływają na nasz organizm - przeczytajcie. A przyprawy korzenne pasują nie tylko do słodkich potraw i napitków. Dzisiaj na obiad przygotowałam pieczone piersi z kaczki doprawione właśnie odrobiną imbiru. Kaczka w pomarańczach w towarzystwie fenkułu o anyżowym zapachu i słodkim smaku. Niesamowite, rozgrzewające danie. Idealne na zimowy obiad. Polecam 
  • 2 filety z piersi kaczki ze skórą
  • 1 fenkuł
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Do soku dodać miód, sól i pieprz oraz imbir i tymianek. W marynacie zanurzyć mieso ( tak, aby było przyprawione ze wszystkich stron). Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na noc. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki godzinę wcześniej. Naczynie żaroodporne wyłozyć plastrami fenkułu i pomarańczy ( uwaga, trzeba dokładnie umyć skórkę). Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Mięso ułozyć na warstwie fenkułu. Polać pozostałą marynatą. Naxczynie nakryć pokrywką. Piec około 1 godzinę w 190 oC. aż mięso będzie miękkie. Potem zdjąć pokrywkę i dopiec przez 5 -10 minut żeby skórka była chrupiąca. W czasie pieczenia mięso polewać wytworzonym sosem. Upieczone mieso wyjąć z naczynia na półmisek i odstawić na kilka minut. Sos od pieczenia zlać do rondelka i zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie. Kaczkę pokroić na plastry. Podawać z dodatkiem fenkułu i sałatki z czerwonej kapusty doprawionej na słodko - kwaśno. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz