niedziela, 22 stycznia 2017

Sernik Tradycyjny na kruchym spodzie. Najprostszy przepis na dobry sernik


Każda okazja jest dobra, żeby cieszyć się prostym, smakowitym wypiekiem domowym. J. tym razem zażyczył sobie serniczek. Ale nie jakiś "udziwniony" tylko prosty,  taki babciny... Do takiego sernika potrzebne są : mąka, cukier, masło, dobry twaróg i wiejskie jaja ( podstawa udanego wypieku). Kruche ciasto przygotowuję wcześniej ( łączę składniki i rozcieram w dłoniach aż kruszonka będzie sypka) i odstawiam na 1 godzinę do lodówki. Dużą tortownicę o średnicy 30 cm. wykładam papierem do pieczenia ( dno i boki). Na dno formy wsypuję kruche ciasto i lekko uciskam dłonią. Na ciasto wlewam masę serową. Piekę około 1 godzinę w 180oC. Po upieczeniu uchylam drzwi piekarnika ( wkładam drewnianą łyżkę) i pozostawiam sernik w środku do ostygnięcia. Chłodny sernik wyjmuje z formy, posypuję wierzch cukrem pudrem. Można sernik oblać czekoladą lub polukrować, jeśli ktoś ma ochotę. Smacznego.




kruche ciasto:

  • 300g. mąki pszennej
  • 150g. masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
warstwa twarożkowa:
  • 800g. twarogu mielonego ( u mnie President)
  • 50 g. miękkiego masła
  • 5 jaj
  • 150g. cukru
  • szczypta soli
  • 1 budyń o smaku śmietankowym

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę z odrobiną soli, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gęsta. Żółtka ucierać z masłem, dodawać twaróg i proszek budyniowy. Do masy twarożkowej dodać pianę i delikatnie połączyć ją z twarogiem łopatką. Masę twarożkową wyłożyć na kruchy spód. Wyrównać wierzch ciasta. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec do zrumienienia wierzchu sernika.  



4 komentarze: