sobota, 7 stycznia 2017

Smażone klopsiki z indyka z ryżem kurkumowym i jarzynką z liści kalarepy i rzodkiewek




Przepis inspirowany prostotą i smakiem :) Polecam
  • 500g. mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • ziele oliwkowe ( ewentualnie koper)
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 100g ryżu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • jarzynka z liści kalarepy i rzodkiewek.  Przepis tutaj KLIK
Wykonanie klopsików jest proste. Mieso należy dokładnie wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulką, bułką, posiekaną zieleniną i przyprawami. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. W czasie lepienia kulek, zwilżać dłonie wodą. Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć od razu całą partię klopsików. Potrząsać patelnią co jakis czas, żeby klopsiki zrumieniły sie ze wszystkich stron. Ryż ugotować na sypko. Jeszcze ciepły posypać kurkumą i wymieszać. Jarzynkę przygotować według przepisu: http://twins-pot.blogspot.com/2017/01/dlaczego-zima-nasz-organizm-domaga-sie.html.  
Na talerz ułozyć porcje jarzynki. Na wierzchu położyć kulkę ryżu. Dookoła ułozyc klopsiki. Udekorować rzodkiewkami i zielem oliwkowym lub według własnego uznania. Życzę Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz