poniedziałek, 23 stycznia 2017

Warzywny pasztet z soczewicy i marchewki. Smakowity i zdrowy pasztet bezmięsny


  • 400g.soczewicy
  • 300g. marchwi
  • 2 duże jajka
  • 50 ml. oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 2 łyżki przyprawy czerwona czubrica ( lub mieszanki przypraw do gulaszu)
  • 1/2 łyżeczki soli kamiennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • ziele oliwkowe
  • 1 łyżka oleju kokosowego do wysmarowania foremek

Soczewicę umyć na sicie pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować w/g przepisu ma opakowaniu. Wystudzić. Marchew umyć ( można nie obierać) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę nie rumieniąc. Na patelnie dodać marchew i jeszcze kilka minut smażyć. Wyłączyć gaz i zostawić warzywa do wystudzenia. W misce połączyć ugotowaną soczewicę, marchew. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, posiekaną pietruszkę, sos pomidorowy, sól i przyprawy. Wymieszać wszystko dokładnie. 2 foremki keksowe wysmarować tłuszczem. Włożyć masę do foremek. Wierzch wygładzić. Piec około 1 godzinę w 180 - 190oC. Wystudzić pasztet w foremce i dopiero potem wyjąć. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym, posypane listkami ziela oliwkowego. Smacznego



1 komentarz:

  1. Mniam, najlepsze co może być. Dobrze na ciepło i zimno, również z dżemem :)

    OdpowiedzUsuń