sobota, 14 stycznia 2017

Ziemniaczane kotlety z pieczarkami i szczypiorkiem. Dlaczego warto jeść ziemniaki




Nie ulegajcie modom żywieniowym i dietetycznym. Pamiętajcie że wszystkie produkty żywnościowe są dla nas dobre pod warunkiem,że zachowujemy umiar w jedzeniu. Do niedawna nasz poczciwy ziemniak był oceniany jako tuczący bo pełen węglowodanów... Tymczasem ta niepozorna bulwa jest bardzo wartościowa. Zawiera węglowodany, to prawda, ale nie zakwasza organizmu jak inne produkty. Wręcz przeciwnie, ma działanie zasadotwórcze. Jednoczesnie dostarcza nam makroelementów i witamin. Zawiera na przykład dużo witaminy C :) chociaż nie podejrzewalibyście go o to. Obecnie ziemniaki goszczą nawet na stołach sportowców. Dlaczego? Bo idealnie likwidują stany zapalne i urazy tkanki mięśniowej. Poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają cenny potas i wapń. Pisałam już o właściwościach ziemniaków w poście: 
Ja ziemniaki bardzo lubię. To tani, smaczny i zdrowy produkt. Dostępny przez cały rok. Warto z ziemniakami eksperymentować w kuchni. Pasują do wszystkiego - od zup po dania główne i dodatki do posiłków i przekąski. Chociaż frytek i chipsów powinniśmy unikać ze względu na dużą ilość tłuszczu użytego do ich przygotowania. Chyba, ze będą to smakołyki z piekarnika :) 
Dzisiaj przepis na kotlety z pieczarkami i szczypiorkiem:
  • 1000g ziemniaków
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania (Uwaga! w diecie bezglutenowej kaszka kukurydziana lub inny zamiennik)
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • dodatki do kotletów: surówka z kapusty czerwonej. sos jogurtowy



Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić i odparować. Ciepłe rozgnieść lub przecisnąc przez praskę. Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki stracą całą wodę. Usmażone pieczarki z cebulą dodać do ziemniaków. Dołożyć pokrojony szczypiorek. Wbić jajko. Doprawić sola i pieprzem. Wymieszać. Formować okrągłe kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej lub kaszce kukurydzianej ( dieta bg). Smażyc na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z surówkami i sosem jogurtowym lub ketchupem. Smacznego

1 komentarz: