poniedziałek, 16 stycznia 2017

Zimowa kremowa biała zupa z fenkułu. Zupa - najlepsze danie na zimne dni


Zupa to idealna potrawa. Dlaczego? Bo jest smaczna. Jest łatwa wykonaniu. Dzięki użyciu warzyw sezonowych jest stosunkowo tania. Dostarcza wielu witamin i minerałów. Syci na długo, dzięki zawartości błonnika. Rozgrzewa. Doskonale nawilża organizm. Dzisiaj proponuję Wam zupę z fenkułu. Jest idealnie kremowa, aromatyczna i po prostu pyszna. Biała zupa na śnieżną zimę. Polecam 


  • 1 bulwa fenkułu
  • 1 duży ziemniak
  • kawałek bulwy selera
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego ( do smażenia)
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 500 -700 ml. wody lub bulionu
  • nasiona sezamu czarnego, czarnuszki lub czarnej gorczycy
W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć na nim posiekaną cebulę ale jej nie rumienić. Dodać pokrojony fenkuł i jeszcze kilka minut podsmażać razem. Do rondla dodać obrany, pokrojony ziemniak i kawałek bulwy selera. Wlać wodę. Gotować pod przykryciem około 30 minut aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do zupy dodać mleko kokosowe, wymieszać. Zupę rozlać do miseczek. Każdą porcję udekorować gałązką kopru i posypać wybranymi nasionami. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz