sobota, 25 lutego 2017

Brukwianka - Zimowa zupa brukwiowa na gęsinie z przepisu mojej Babci


Gęsina na Świętego Marcina? Tak, ale nie tylko. Mięso z gęsi jest smaczne i wartościowe. Kiedyś jedzenie go jesienią i zimą  związane było z faktem, że w tym czasie gęsi były idealnie umięśnione i "obrane w tłuszcz". Dawniej tłuszcz ceniono szczególnie. Był źródłem energii dla ludzi w okresie zimy. Dodawał smaku potrawom. Służył do smażenia i pieczenia i konserwował wyroby mięsne Jest mnóstwo przepisów na potrawy z gęsiny. Najlepiej nam znana jest gęś pieczona w całości. Ale też można z niej przygotować tatar czy omastę. Porcje z gęsi nadają się do gotowania zup. Z tłustej gęsi można zrobić smaczny, aromatyczny smalec. Tłuszcz z gęsi ma wysoka temperaturę dymienia. Nadaje się do smażenia. Placki ziemniaczane na nim usmażone smakują jak marzenie. Opisuję zalety smalcu, ale nie znaczy to, że wszyscy powinni go spożywać. Oczywiście wszystko zależy od naszych preferencji, stanu zdrowia i kaprysów kulinarnych. Smak babcinej zupy brukwiowej na gęsinie pamiętam z dzieciństwa. To była zupa na typowe zimne dni. Gęsta, sycąca, rozgrzewająca i lecznicza. Z dużą ilością pieprzu, cząbru i majeranku. Pamiętam wieczory, kiedy babcia, siedząc w kuchni przy piecu "darła pierze" gęsie na poduszki i pierzynki. Opowiadała mi bajki, legendy i opowiastki... Babcia przekazywała nam, dzieciom zasady że zwierzęta trzeba szanować i jeśli żyją dla nas, to trzeba wykorzystać z szacunkiem każdą ich cząstkę w swoim ludzkim domowym gospodarstwie. W sklepie mięsnym z pewnością się tego nie nauczymy kupując pokrojone kotlety, karkówkę na grilla czy uda kurczaka. Większość ludzi kupuje tylko wybrane, ulubione kawałki mięsa, omijając podroby i kości lub pogardzając resztą... Więc może warto z uszanowaniem przygotować i spożyć inne niż dotychczas rodzaje mięsa? 

  • porcja gęsiny na zupę ( korpus, skrzydełka)
  • 300g. włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
  • 300-500 g. brukwi ( 1 szt.)
  • 200g. ziemniaków
  • 3 litry wody
  • 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu
  • sól. pieprz mielony
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • zielona pietruszka 

Mięso umyć, zalać wodą, dodać listki, pieprz, ziele angielskie i gotować około 2 godzin na małym gazie. Jeśli woda się wygotuje, należy dolać wrzątek. Warzywa i brukiew obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do wywaru ( oprócz ziemniaków), dodać majeranek i cząber i gotować około 30-40  minut aż będą miękkie. Z garnka wyjąć mięso. Warzywa pognieść tłuczkiem do ziemniaków lub użyć blendera. Ziemniaki ugotować oddzielnie i przełożyć do zupy. Zupę doprawić solą i mielonym pieprzem. Można dodać pokrojone mięso, które się gotowało w zupie. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z chlebem. Smakuje jak u Babci !!! Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz