poniedziałek, 27 lutego 2017

Fit deser - Jaglany budyń kokosowy z musem truskawkowym


Tym razem proponuję Wam deser w wersji trochę trudniejszej, bo gotowanej. Budyń dla osób dbających o linię, bez glutenu i cukru. Ugotowana i zmiksowana kasza jaglana z dodatkiem wiórków i mleczka kokosowego jest idealnie gładka i po prostu pyszna. Do tego mus z  truskawek z mleczkiem kokosowym. Wszystko słodzone tylko małą ilością cukru brzozowego. Po prostu rewelacja! Polecam.
  • 200g. kaszy jaglanej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 500 ml. wody
  • 200 ml. mleka kokosowego
  • 50g. wiórków kokosowych
  • 400g.truskawek mrożonych
  • listki mięty do dekoracji
  • wiórki kokosowe, mleczko kokosowe ( po kilka łyżek) do dekoracji

Kaszę jaglaną należy namoczyć na 10-20 minut w letniej wodzie. Nastepnie osączyć kaszę na sicie i przelać wrzącą wodą. Ten zabieg zlikwiduje goryczkę, dzieki czemu nasz deser będzie bardzo delikatny w smaku. Nastepnie kaszę połaczyć z wiórkami kokosowymi i ugotować w wodzie aż kasza będzie miekka ( około 30 minut). Do ugotowanej, ciepłej  kaszy dodać mleczko kokosowe i 2 łyżki ksylitolu i zmiksować. Budyn jaglany przełożyć do szklaneczek. Truskawki rozmrozić i zmiksować z 1 łyżką ksylitolu. Mus truskawkowy wlać na wierzch masy budyniowej. Wierzch deseru polać kilkoma łyżkami mleka kokosowego i udekorować wiórkami kokosowymi i listkami mięty. Smacznego

1 komentarz:

  1. Uwielbiam desery na bazie kaszy jaglanej :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń