wtorek, 7 lutego 2017

Jabłka są tanie, zdrowe, smaczne i poprawiają humor :) Jabłecznik sypany z kaszą manną



Za oknem pochmurno, zimno i ciemno ? Zaparzmy kubek aromatycznej herbaty i usiądźmy przy kuchennym stole. Zaprośmy rodzinę do pieczenia ciasta. A jest to ciasto bardzo łatwe i przyjemne w wykonaniu. Mąkę i kaszkę mannę wsypujemy do miski. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy składniki palcami. Jabłka myjemy i osuszamy. Ucieramy je na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Połowę kaszko-mąki wsypujemy do foremki. Na sypką warstwę wykładamy utarte jabłka. Zasypujemy kolejną warstwą sypką. Na wierzch ciasta ścieramy schłodzone masło. Wstawiamy do nagrzanego do 180oC  piekarnika. Pieczemy 30 minut, aż ciasto zacznie się rumienić. Wysuwamy blaszkę z piekarnika i posypujemy ciasto cukrem trzcinowym. Wsuwamy do piekarnika na kolejne 30 minut. Całe pieczenie trwa 1 godzinę. Cukier na wierzchu lekko się topi i daje chrupkość i fantastyczny smak karmelu. Ciasto studzimy w foremce i dopiero potem kroimy. Składniki: 
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. mąki pszennej Typ 650
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 kg, jabłek 
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100- 150 g. zimnego, twardego masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego do posypania wierzchu ciasta
  • foremka o boku 24 cm.

Powinniśmy jeść jak najczęściej nasze polskie jabłka. Dlaczego? Bo są tak samo wartościowe jak importowane pomarańcze. W bilansie ustępują tylko nieznacznie pod względem zawartości niektórych makroelementów i witamin. 

Jabłka i pomarańcze dostarczają podobną ilość potasu, sodu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i jodu. Jedynie wapń, fosfor i magnez w większej ilości zawarty jest w owocach pomarańczy. Wartość kaloryczna jabłek to 46 kcal w 100g. Węglowodany ogółem 12,1g.w tym sacharoza 3,1g. Błonnik pokarmowy o wartości 2g. Zawartość wody w jabłkach to 86,6 g, Te wartości porównywalne są z zawartością tych samych składników w 100g. pomarańczy. Pomarańcze za to mają większą zawartość witaminy C i folianów. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz