niedziela, 19 lutego 2017

Klopsiki rybne ze szczypiorkiem i rozmarynem na szpinaku. Sposób na rybę bez ości



Jeśli nie jesz ryb bo... mają ości, to akurat to danie jest dla Ciebie! Jest to potrawa prosta i smaczna, idealna i bezpieczna dla dzieci i osób starszych. Wykonanie jest proste. Każdy sobie z tym poradzi. A smak tych klopsików wcale nie przypomina ryby. Dodatek szpinaku, cytryny i ziół całkowicie zmienia smak potrawy. Zachęcam do wypróbowania przepisu. 


  • 500g. pokrojonego drobno świeżej ryby ( filet bez skóry z dorsza, łososia...)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka igiełek rozmarynu ( posiekanych)
  • sól. pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia klopsików
  • 300g. szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku 
  • sok z cytryny
  • kilka łyżek mleka kokosowego lub mascarpone ( do sosu - ewentualnie)
  • olej do smażenia
Drobno pokrojoną ( lub zmieloną rybę) wymieszać z jajkiem, bułką tartą, szczypiorkiem i rozmarynem oraz przyprawami. Wyrobić masę jak na kotlety. Uformować klopsiki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron aż będą rumiane. Klopsiki odłożyć na ręcznik papierowy. W tym czasie przyrządzamy szpinak. Umyć i osaczyć na sicie liście szpinaku. Posiekać czosnek i podsmażyć go ale nie zrumienić na maśle. Na patelnie dodać szpinak i przykryć pokrywką. Smażyć, kilka razy mieszając aż szpinak straci wodę. Wtedy odkryć pokrywkę i doprawić szpinak solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można teraz dodać mascarpone lub mleko kokosowe. Na szpinaku ułożyć usmażone klopsiki. Patelnię przykryć pokrywką i dusić razem około 3 -5 minut na bardzo małym gazie. Klopsiki w tym czasie napęcznieją i będą smakowicie puszyste. Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz