poniedziałek, 13 lutego 2017

Rewelacyjny Bananowiec. Czekoladowe ciasto przekładane masą śmietankową i bananami





ciasto kakaowe
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej typ 450 (210g.)
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej (50g)
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru (200g.)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • forma 32 x 25 cm.
Całe jajka ubić z cukrem aż masa będzie jasna i puszysta. Dodawać stopniowo oba rodzaje mąki i ubijać. Na koniec połączyć z proszkiem do pieczenia,  kakao i olejem. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35 - 40  minut w 180oC. Wystudzić. przekroić na pół.

warstwa śmietanowo - bananowo
  • 500ml. śmietany 30%
  • 2 op. fixu do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150g. mascarpone
  • sok z cytryny
  • 4 duże banany
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i przez chwilę jeszcze ubijać mikserem  na małych obrotach. Banany obrać i pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Skropić sokiem z cytryny. Większą część masy śmietanowej rozsmarować na dolnym blacie ciasta. Ułożyć krążki banana, lekko wciskając w krem. Posmarować resztą kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć. Wierzch ciasta udekorować roztopioną  czekoladą i plasterkami banana. Wstawić do lodówki na minimum 10 godzin. Ciasto jest po prostu pyszne!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz