wtorek, 21 lutego 2017

Truskawki są dobre na wszystko.


Truskawki to wyjątkowo aromatyczne i smaczne owoce. Niestety, sezon na nie trwa krótko. Można jednak je zamrozić i cieszyć się ich walorami smakowymi przez cały rok. Czy jednak owoce te w czasie mrożenia nie tracą witamin? A może w ogóle nie warto ich jeść i lepiej kupować owoce importowane? Zastanawiamy się nad tym zwłaszcza zimą, gdy chcemy aby nasza dieta była bogata w składniki mineralne i witaminy. Takie pytania zadaje sobie wiele osób stojąc przed dylematem czy kupić mrożone krajowe truskawki czy egzotyczne, smakowicie wyglądające owoce. Warto jednak korzystać z mrożonek. Truskawki mrożone smakują jak świeże i zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Poza tym są to owoce krajowe, które zebrane zostały w pełni dojrzałości. Zostały szybko zamrożone, dzięki czemu zachowały kolor, aromat i składniki odżywcze. Owoce importowane najczęściej nie są zrywane jako dojrzałe. Nabierają one smaku w czasie transportu i przechowywania w magazynach. Tak więc mają mniej wartości odżywczych niż ich rodzeństwo, które dojrzewa naturalnie w pełnym słońcu. Warto wiedzieć, że mrożone truskawki zawierają tyle samo wartości odżywczych co truskawki świeże. Jako produkt lokalny, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Truskawki są bogate w minerały, witaminy i przeciwutleniacze. Warto wiedzieć, że mrożenie truskawek nie wpływa na straty witamin. Mrożonki mają tyle samo składników odżywczych co owoce świeże, a zawartość witaminy A nawet jest większa w owocach mrożonych. Truskawki są bogatszym źródłem witaminy C niż pomarańcze i cytryny. Zawierają też dwa razy więcej potasu, wapnia, fosforu, magnezu i folianów niż czarne jagody. Truskawki są niskokaloryczne.100g truskawek zawiera 28 kcal. Białko - 0,4 g. Węglowodany - 7,2 g. Tłuszcze 0g. Mają niski indeks glikemiczny, więc są wskazane dla osób chorych na cukrzycę. Ze względu na niską kaloryczność jest to owoc chętnie zjadany przez osoby na diecie odchudzającej. Truskawki zawierają około 90% wody, wiec doskonale gaszą pragnienie i nawadniają organizm. Mają działanie upiększające i odmładzające. W kosmetyce stosowane jako składnik maseczek do nawilżania i odżywiania cery. Mają też zastosowanie jako środek leczący stany zapalne jamy ustnej i wybielający zęby. Truskawki znalazły zastosowanie w medycynie ludowej jako środek przeciwwirusowy i bakteriobójczy. Oczyszczają organizm z produktów przemiany materii, tlenku azotu i toksyn. Wzmacniają układ odpornościowy. Zapobiegają nowotworom i likwidują wolne rodniki. Leczą choroby skóry, egzemy i łuszczycę. Poprawiają stan włosów, cery i paznokci. Dzięki zawartości dużej ilości krzemu i witaminy C poprawiają strukturę naczyń krwionośnych i oczyszczają z cholesterolu. Wspomagają układ kostny i tkankę chrzęstną. Leczą z reumatyzmu. Mają działanie przeciwbólowe i łagodzą stany zapalne. Według medycyny chińskiej truskawki mają naturę termiczną neutralną i smak słodko - kwaśny. Korzystnie wpływają na śledzionę i trzustkę. Przynoszą ulgę w zaburzeniach pracy układu m

2 komentarze:

  1. Wow, truskawki są niesamowite! Nie wiedziałem, że tyle potrafią! :O

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz już rozumiem dlaczego tak bardzo kocham truskawki :)
    Z tym większą przyjemnością nie będę sobie żałować w tym roku.

    OdpowiedzUsuń