niedziela, 12 lutego 2017

Zimowe obrazy w mojej kuchni. Zupa z czerwonej soczewicy z batatem i wędzoną papryką.



Zimowa noc maluje mrozem na szybach białe liście śnieżnych paproci. Lubię leniwe niedzielne poranki. W oczekiwaniu na słońce, które powinno zajrzeć najpierw do mojej kuchni. Koty nakarmione i wyczesane "do syta" chłoną jaśniejący widok za oknem. Tłoczą się na parapecie, przepychają się w celu uzyskania najlepszego miejsca w tym teatrze okiennym. Do czasu aż... na scenie świerkowych gałązek pojawiają się ślicznotki w żółtych fartuszkach. Trzepot skrzydełek ucisza pręgowaną publiczność. Sikorki huśtają się i pasą na smakołykach. Kocie oczy jak wypukłe zielone landrynki śledzą ich każdy ruch. Kocie pyszczki wydają cichy dźwięk "kkkkktttttkkkkttttt" a ogony poruszają się w rytmie tego kociego zaklęcia... 
Zawinięta w gruby szlafrok, stoję obok z kubkiem kawy i uczestniczę w tym przedstawieniu. Ta poranna scena jest urocza i taka swojska. Cieszy mnie weekendowy spokojny poranek, ciepło, cisza i zapach kwitnących hiacyntów w doniczkach na parapecie. Mam wrażenie, że zbliża się już wiosna...


A tymczasem na zimny dzień ugotowałam smaczną, aromatyczną, sycącą zupę.  Uważam, że zupa jest podstawą prawidłowego żywienia.  Zupa z soczewicy jest bogata w białko roślinne, witaminy i błonnik. Doskonale rozgrzewa i nawadnia. Smakowitość tej zupy to zasługa dodatku bulw batatów i wędzonej papryki. Zupa jest rewelacyjna. Wspaniała zaraz po ugotowaniu, ale smakuje tak samo dobrze również na drugi dzień po odgrzaniu. Polecam.
  • 200g, czerwonej soczewicy
  • 200g. bulw batatów (1 duża)
  • 2 korzenie marchwi
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • 3 litry bulionu warzywnego
  • liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól, pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżka majeranku 
  • oliwa (1 łyżeczka na porcję zupy)
  • zielone listki tymianku lub pietruszka
Do garnka z bulionem włożyć przyprawy i pokrojone marchew, pietruszkę i por oraz opłukaną na sicie soczewicę. Gotować 15 minut na małym gazie. Do zupy dodać batat obrany i pokrojony w kostkę i wsypać majeranek i wędzoną paprykę. Gotować pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Soczewica w tym czasie powinna już być prawie rozgotowana a bataty miękkie. Zupę doprawić solą i mielonym pieprzem. Nalać do miseczek. Każdą porcję zupy polać oliwą i udekorować zieleniną. Smacznego.


Nasiona roślin strączkowych na talerzu

1 komentarz: