niedziela, 5 lutego 2017

Zupa krem z dyni piżmowej z mleczkiem kokosowym. I jakie potrawy są najlepsze na zimę


O diecie dobrej na zimę pisałam w tym poście KLIK. Moim faworytem są zupy warzywne. Przepisy na różne zupy znajdziecie pod etykietą Zupy. A dzisiaj polecam kolejne warzywo. Dynia piżmowa to warzywo idealne do zimowych potraw. Zawiera betakaroten, witaminę C i witaminy z grupy B. Jest źródłem antyoksydantów i przeciwutleniaczy. Dostarcza wartościowego błonnika. Jest łatwostrawna. Jest bogata w mikro i makroelementy. Znacząca zawartość potasu wpływa pozytywnie na układ mięśniowy i nerwowy. 

Dynia piżmowa zawiera w 100g. tylko 39 kcal
Białko-1,1 g.
Węglowodany - 8,3 g.
Tłuszcze - 0,9 g.

  • 1 dynia piżmowa
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • sól, mielony pieprz do smaku ( ewentualnie szczypta kurkumy)
  • 1 litr wody lub bulionu
  • mleko kokosowe
  • pestki dyni do posypania ( 1 łyżka na porcję) 
  • zielona pietruszka

Dynię przekroić wzdłuż i łyżką wyjąć gniazdo nasienne. Dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Druga opcja - można dynię upiec w piekarniku i wyjąć miąższ, ale to przedłuży czas przygotowania zupy :). Włoszczyznę oczyścić i pokroić w kostkę. Warzywa włożyć do garnka, dodać przyprawy i wodę. Gotować około 30 - 40 minut aż wszystko będzie miękkie. Wyjąć liść laurowy i zmiksować zupę. Jeśli jest zbyt gęsta to dolać bulion lub gorącą wodę. Zupę doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Zagotować. Rozlać do miseczek. Każdą porcję zupy polać mleczkiem kokosowym i posypać pestkami dyni i zieloną pietruszką. Smacznego


Dynia ma działanie wzmacniające odporność. Warto ją jeść jesienią i zimą, żeby uniknąć infekcji.

3 komentarze:

  1. Kocham takie zupki dyniowe, tylko gdzie ją teraz znaleźć?
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynię kupiłam w Lidlu :) Są też w Biedronce

      Usuń