wtorek, 28 lutego 2017

Zupa z zielonej soczewicy z selerem naciowym


Dla osób, które lubią strączkowe ta zupa na pewno przypadnie do gustu. Jest wiosennie zielona i pełna witamin a do tego bardzo smaczna. Zupa dostarcza wartościowe białko roślinne. Do zupy użyłam nasion soczewicy zielonej, która nie rozgotowuje sie jak soczewica czerwona i dzięki temu konsystencja zupy jest bardzo ciekawa. Zupa jest wzbogacona dodatkiem selera naciowego który dodaje jej lekkości i aromatu.


  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • 2,5 litra wody lub bulionu
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • liść laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie
  • suszony cząber
  • sól. pieprz mielony
Soczewicę namoczyć na 10 minut w letniej wodzie. Opłukać na sicie, przełożyć do garnka. dodać przyprawy i pokrojone w kostkę warzywa. Zalać wodą i gotować 1 godzinę na małym gazie. Pod koniec gotowania dodać cząber. Zupę doprawić solą i pieprzem. Smacznego


1 komentarz: