niedziela, 26 marca 2017

Drożdżowe racuchy z mąki gryczanej i tapioki z wiśniami w syropie



Od długiego czasu marzyły mi się racuchy z mąki gryczanej. Dzisiaj je w końcu zrobiłam i... przepadłam :) Takie pyszne!!! Nie są pracochłonne. Wystarczy przygotować ciasto drożdżowe, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż wyrośnie. Potem tylko smażyć i zajadać, smarując ulubionymi konfiturami, czy tylko posypać cukrem pudrem. Mmmmm.... Racuchy są odpowiednie także dla osób na diecie bezglutenowej, pod warunkiem że składniki będą ze znakiem bg. Polecam.
  • 150 g. mąki gryczanej 
  • 150g. mąki z tapioki 
  • 3 łyżki miodu ( u mnie gryczanego)
  • 5g (1 łyżeczka) drożdży suszonych
  • 250 ml. ciepłego mleka
  • 2 małe jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • wiśnie w żelu lub konfitura


Mąkę gryczaną i tapiokową mieszam z suszonymi drożdżami. mleko podgrzewam i rozpuszczam w nim miód. Jajka ubijam trzepaczką. Łączę wszystkie składniki i krótko wyrabiam ciasto drewniana łyżką. Przykrywam miskę z ciastem i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie smażę na rumiano z obu stron na rozgrzanej patelni spryskanej olejem. Każdy racuszek to jedna łyżka ciasta. Racuchy odkładam na chwilę na papierowy ręcznik. Potem przekładam na talerz i... dalej postępujecie według własnych upodobań... Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz