niedziela, 12 marca 2017

Klopsy drobiowe gotowane na rosole. Kuracja wzmacniająca Babci S.


Gdy "rozkładało" nas przeziębienie lub gdy byliśmy osłabieni po chorobie, babcia gotowała gar rosołu. Nalewała gorący, aromatyczny płyn do kubka i kazała pić. Z każdym łykiem czuliśmy się lepiej i zdrowiej. Gdy kaszel mijał a katar znikał, powracał apetyt. Wtedy dostawaliśmy miseczkę rosołu wzbogaconą mielonym klopsem i gotowanymi warzywami. Taką kurację pamiętam z dzieciństwa i taka stosuję w moim domu. Klopsy gotowane to danie lekkostrawne i bardzo smaczne. Wygląda kolorowo, smakowicie pachnie i zachęca do spróbowania. Oprócz porcji mięsa zupa zawiera dużo aromatycznych warzyw korzeniowych. Zielona pietruszka wzmacnia smak i wzbogaca to danie w witaminę C.  Danie to jest idealne w czasie choroby, przeziębienia i zawsze wtedy, gdy chcemy wzmocnić nasz organizm.  Polecam :)


  • 2 litry rosołu z kury
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej łodygi pora ( ok. 15 cm.)
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, kawałek imbiru
  • zielona pietruszka
na klopsy:
  • 500g. mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • mała, drobno utarta marchewka
Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do rosołu włożyć warzywa, imbir, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotować. Mięso mielone wymieszać z tartą marchewką, bułką i jajkiem. Masę mięsną doprawić solą i pieprzem. Uformować klopsy. Wrzucać do rosołu. Gotować 20 minut na małym gazie. Klopsy podawać z rosołem i warzywami posypane zieloną pietruszką. Można dodać do każdej porcji ugotowany oddzielnie ziemniak ( tak jak u mojej Babci). Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz