poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Babka drożdżowa gryczano - miodowa. Bezglutenowa babka gryczano - tapiokowa z miodem i bakaliami.



Zbliża się Wielkanoc, więc pora poćwiczyć pieczenie babek i wybrać tę, która zagości na światecznym stole. Dzisiaj proponuję Wam przepis na super babkę z mąki gryczanej :) Wybrałam ją, bo dzięki dodatkowi miodu ma oryginalny, delikatny smak.  Poza tym jest wiele osób, które nie mogą spożywać mąki pszennej i innych zawierającycgluten. Te osoby szukają prostych ale sprawdzonych przepisów na ciasta z mąk bezglutenowych. 
  • 150g. mąki gryczanej
  • 150g. mąki z tapioki
  • 3 duże jajka 
  • 5 g.(1 płaska łyżeczka) drożdży suchych
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 200 ml. mleka
  • 100g. masła
  • 50g. bakalii ( rodzynki lub inne ulubione)
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
  • masło i kaszka kukurydziana do foremki
Mleko podgrzać ale nie gotować, dodać masło, miód i ksylitol. Mieszać, aż miód się rozpuści a masło roztopi. Oba rodzaje mąki, drożdże i cukier waniliowy połączyć w misce. Wlać ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub za pomocą miksera. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie do ciasta dodać bakalie. Wymieszać. Ciasto włożyć do wysmarowanej i posypanej kaszką kukurydzianą foremki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż babka urośnie do 2/3 wysokości foremki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Patyczek po wyjęciu powinien być suchy. Upieczoną babkę przez 5 minut pozostawić w foremce. Następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego


2 komentarze:

  1. Musiałą smakować zupełnie wyjątkowo :) Podoba mi się połączenie smaku mąki gryczanej z miodem :)

    OdpowiedzUsuń